BiH: Planira se uvođenje interneta u svim školama, evo koliko će koštati

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 31 Second
Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto ranije je kazao da je nulti prioritet osigurati širokopojasni internet u svim školama u BiH te je obećao da će uskoro sve škole u Bosni i Hercegovini imati internet.

Međutim, umrežavanje škola i uvođenje širokopojasnog interneta zahtjeva puno vremena, ali i jako puno novca. Prema podacima UNICEF-a, tijekom 2024. godine planira se uvođenje mjerenja interneta u realnom vremenu u svim školskim objektima, što će omogućiti identifikaciju lokaliteta na kojima je potrebno intervenirati.

Ranije su Ministarstvo prometa i komunikacije Bosne i Hercegovine, Regulatorna agencija za komunikacije Bosne i Hercegovine, kompanije BH Telecom, Eronet, Mtel i Telemach tijekom Digitalnog summita Zapadnog Balkana 2023 usuglasili Poziv na akciju. Nakon toga UNICEF u BiH počeo je pripremati niz aktivnosti kojima se nastoje podržati obrazovne i komunikacijske vlasti u jačanju ekosustava za obrazovanje za 21. stoljeće.

UNICEF u BiH je krajem 2023. godine prezentirao i rezultate studija izvodljivosti za izgradnju internet infrastrukture prema školskim objektima koji nemaju pristup internetu.

Rezultati mapiranja internet umreženosti osnovnih, srednjih, centralnih i područnih škola prikazani su na globalnoj mapi Giga inicijative – zajedničke inicijative UNICEF-a i Međunarodne unije za komunikacije koja za cilj ima umrežavanje svih škola na internet do 2030. godine.

Rezultati UNCEF-a pokazuju da je potrebna investicija od 9,2 milijuna konvertibilnih maraka koja bi imala petostruko veći socio-ekonomski povrat, u roku od dvije godine. U tom smislu, UNICEF će nastaviti pružati podršku multi-sektorskim platformama koje za cilj imaju zajedničke investicije u oblasti jačanja ovoga ekosustava.

Iz UNICEF-a su kazali da važnost sigurne i kvalitetne internetske povezanosti, osim za obrazovanje u 21. stoljeću, ima svoj važan utjecaj na širi socio-ekonomski razvoj. Najsvježiji podaci pokazuju da povećanje povezanosti škola na internet za 10 posto povećava BDP po stanovniku za 1,1 posto, piše Klix.ba.

jabuka.tv  Foto: Freepik

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

U Stocu u ponedjeljak Dan žalosti

Zbog tragične smrti dvojice mladića iz Vidova Polja Filipa Stankovića i Marka Vukića, stradalih u saobraćajnoj nesreći 11. veljače, stolački gradonačelnik Stjepan Bošković proglasio je ponedjeljak, 19. veljače, Danom žalosti na području Grada Stoca, prenosi Stolac city. Dan žalosti obilježit će se isticanjem zastava na pola koplja na zgradi Grada […]

Pretplatite se