Na današnji dan rođene su legende Domovinskoga rata – braća Željko i Davor Glasnović

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 31 Second

Blizanci Željko i Davor Glasnović, rođeni su 24. veljače 1954. godine u Zagrebu. Kao dvogodišnjaci Glasnovići su s obitelji odselili u Kanadu.

Nakon petogodišnje službe u kanadskoj vojsci Željko Glasnović prešao je u Legiju stranaca.

Krajem lipnja 1991. kada se pukovnija Legije stranaca, u koju je bio Glasnović, vratila iz Zaljevskog rata, namjeravao se odmoriti od sedmomjesečnog rata prije nego što ga pošalju u neku drugu vojnu misiju. Dok je razmišljao kako će provesti slobodne dane, u vijestima je vidio gorući tenk u Sloveniji i istog trenutka odlučio napustiti Legiju stranaca i otići u Domovinu iz koje je otišao kao beba.

U Hrvatsku je došao u kolovozu 1991. godine i priključio se Zboru narodne garde. Vodio je borbena djelovanja u Lici, ratovao je na Južnom bojištu. Nakon pada Vukovara po zapovjedi je došao u Tomislavgrad, u Bosnu i Hercegovinu, gdje je trebalo obučavati nove postrojbe. Pri kraju ’91. godine priključen je bojni Zrinski s kojom je  sudjelovao u borbama na Kupresu u travnju 1992. gdje je dobio metak pored srca i bio teže ranjen. Prepričava se kako je suborcima tada rekao: „Ostavite jednu bombu za mene i četnike a vi se izvlačite”. lzvukli su ga preko snijegom zametenih planina i Bugojna do franjevačkog samostana na Šćitu u Rami. Odatle je prebačen u Split. Dva mjeseca bio je izvan stroja. Samovoljno je napustio bolnicu u Splitu i ponovno se vratio na kupreško ratište.

U listopadu 1992. preuzeo je brigadu HVO-a Kralj Tomislav. Radi uvođenja discipline i odgovornosti, po uzoru na Legiju stranaca, Željko Glasnović imao je „muške” metode u postrojbama koje je obučavao. „Dao sam na znanje, ako će se sa mnom igrati da neće biti milosti”, rekao je Glasnović pojašnjavajući da se odnosilo na kritiku, „peglanje” onih koji su kršili pravila i nisu se vojnički ponašali i to pred cijelom postrojbom. U njegovoj brigadi u Tomislavgradu bilo je i oko 500 Muslimana. Kada je počeo hrvatsko-muslimanski sukob u BiH, oni su razoružani, Glasnović je tada bio na rubu suza, ali nikome se ništa nije dogodilo. Nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma postao je zapovjednik Prve gardijske brigade HVO-a, legendarnih Bušića, koja je u operaciji Cincar sudjelovala u oslobađanju Kupresa… Pročitajte više na crodex.net.

Povodom mnoštva čestitki koje je dobio od svojih prijatelja i suboraca, general Glasnović zahvalio je uputio preko svoga Facebook profila. Napisao je:
Dragi prijatelji, hvala vam svima od srca na rođendanskim čestitkama. Već odavno po ljudskom shvaćanju nisam trebao biti među živima. Gledao sam smrti u oči više puta, ali Bog me izbavio iz nevjerojatnih i nemogućih situacija koje su neshvatljive čovjekovu razumu. Zahvalan sam na svakom novom danu i prilici da budem bolji čovjek.
Moramo biti svjesni da smo na ovoj zemlji samo privremeno, zato iskoristimo svaki trenutak svog života: Bogu na slavu a nama na spasenje, jer ovo tijelo je raspadljivo, treba sačuvati dušu. Uvijek tražite i svjedočite Istinu makar vas to koštalo ugleda, pozicije, prijateljstva pa i samoga života. Budite hrabri u djelovanju, a iznad svega vodite vlastitim primjerom! Vojnički pozdrav i Božji blagoslov.
 Tomislavcity

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Pobjeda Tomislava u prijateljskom susretu s Brotnjom

U pripremnoj utakmici odigranoj u SC Musa- Karačić u Širokom Brijegu seniori HNK Tomislav svladali su ekipu Brotnja rezultatom 3:0. Pogotke su postigli B. Šiško i Soldić, a Tomislavu je za pogodak više pomogao i autogol igrača Brotnja. Izabranici trenera Duška Vraneševića u pripremnom ciklusu odigrali su sedam utakmica u […]

Pretplatite se