Europska unija odlučila otvoriti pristupne pregovore s BiH

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 22 Second
Čelnici država članica donijelu su u četvrtak u Bruxellesu odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom i pozvali Komisiju da pripremi pregovarački okvir.

Nadovezujući se na preporuke Komisije od 12. ožujka 2024., Europsko vijeće odlučuje otvoriti pregovore o pristupanju s Bosnom i Hercegovinom. Europsko vijeće poziva Komisiju da pripremi pregovarački okvir s ciljem da ga Vijeće usvoji u trenutku kada se poduzmu svi relevantni koraci navedeni u preporuci Komisije od 12. listopada 2022., kaže se u zaključcima Europsokog vijeća.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je rekao odmah po usvajanju odluke da je na njegov prijedlog uvrštena rečenica da se pozove Europsku komisiju da pripremi pregovarački okvir koji će potom usvojiti Vijeće.

Ovo je bio veliki dugodišnji politički napor, najprije emancipirati temu Bosne i Hercegovine i staviti je na dnevni red EU-a, zatim emancipirati pitanje ravonopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda i osigurati da se svi važni, zatjevni insititucioalni koraci donesu, i u tome smo uspjeli, rekao je Plenković.

Plenković se oglasio i na društvenoj mreži X i čestitao predsjedateljici Vijeća ministara BiH Borjani Krišto.

Uspjeli smo, na Europskom vijeću donijeli smo odluku o otvaranju pristupnih pregovora s BiH. Ovo je povijesni dan za našu susjednu i prijateljsku BiH! Čestitke od srca Borjani Krišto na ostvarenom napretku. Nastavit ćemo pomagati BiH i štititi interese Hrvata kao konstitutivnog naroda, napisao je Plenković.

I predsjednik Europskog vijeća Charles Michel čestitao je Bosni i Hercegovini.

Vaše je mjesto u Europi. Današnja odluka ključni je korak na vašem putu prema EU-u. Sada treba nastaviti vrijedno raditi tako da BiH stalno napreduje kao što žele vaši građani, poručio je Michel na društvenoj mreži X.

jabuka.tv

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Hranu sve skuplje plaćamo: Sve što se zaradi, potroši se na golo preživljavanje

Prosječna plaća pokriva tek 45% potrošačke košare, dok se za minimalac može kupiti tek 21 posto artikala neophodnih za život četvoročlane obitelji. Napola prazna – ili napola puna, potrošačka košara nije stvar samo perspektive. Ona je rezultat ispražnjenih novčanika bh. građana, usljed rapidnog rasta troškova života tijekom posljednjih godina- pojedinih […]

Pretplatite se