Veliki četvrtak: Prvi dan Svetoga trodnevlja

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second

Veliki je četvrtak, prvi dan Svetoga trodnevlja. Danas se prisjećamo Isusove Posljednje večere na kojoj je proslavio blagdan Pashe sa svojim učenicima, te ustanovio Svećenički red i Euharistiju. U dane Svetog trodnevlja, tj. od četvrtka do subote, ne zvone crkvena zvona.

Svečana Misa večere Gospodnje u tomislavgradskoj bazilici bit će slavljena u 18 sati. Crkva će za osobnu molitvu biti otvorena do ponoći, bdijenje će biti u potpunoj tišini.

Na Veliki četvrtak sjećamo se uspostave presvete Euharistije i uspostave svećeničkog Reda. Euharistija je za nas izvor i vrhunac kršćanskog života. Tu nam se Krist daje pod prilikama kruha i vina, a nudi nam se i u svojoj riječi koju slušamo i o kojoj razmišljamo za vrijeme euharistijske žrtve i gozbe. Da bi se mogla događati Euharistija, Isus je uspostavio sveti Red, koji ima tri stupnja: đakonat, prezbiterat i biskupstvo. Đakoni imaju svoju službu u Crkvi, svećenička je služba još jače povezana s biskupovom. Sve na dobrobit cijele Crkve, Naroda Božjega. Taj je dan za sve nas i za cijelu Crkvu dan radosti (dies gaudium). (don Ilija Drmić)

Na ovaj dan, kako su nas učile naše majke i bake, mole se “Križići”:

Dušice grišna, budi u viri kripna!
Kada budeš putovati dugim putin, tisnim klancim,
susrist će te Duv nečisti, duv nemili.
Pitat će te, dušo, jesi l’ moja il Božja.
Nisam tvoja, već Božja.
Ja sam Bogu rekla doći na blagdanak, na Veliki četvrtak,
sto Križića, sto Jezusa, sto Amena, sto puta se prikrsti.

Tomislavcity

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

U pet godina vrijednost prodaje na tržnicama veća za 306.808 KM: 'Sve se promijenilo'

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na tržnicama u siječnju 2024. godine iznosila 1,362.738 KM Trgovci na tržnicama diljem BiH nekad su od prodaje svojih proizvoda ostvarivali značajne prihode, ali situacija je danas potpuno drugačija. Veća tržišna ponuda i inflacija samo su dio uzroka zbog kojih teško pokrivaju osnovne životne troškove. Da […]

Pretplatite se