Večeras muslimani obilježavaju Lejletul-kadr, noć vrijednija od tisuću mjeseci

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 18 Second

Mubarek noć Lejletu l- kadr nastupa večeras s akšam – namazom, a u džamijama širom Bosne i Hercegovine i dijaspore bit će obilježena prigodnim programima. 27. noć mjeseca ramazana, je po vjerovanju vrijednija od tisuću mjeseci.

Prema islamskom vjerovanju, Lejletul – Kadr je noć u kojoj je počela objava Kur’ana poslaniku Muhammedu. Ova noć se obilježava u posljednjoj desetini mjeseca ramazana, a muslimani vjeruju da će onaj tko provede Lejletul – Kadr u ibadetu i molitvi biti nagrađen kao da je postio tisuću mjeseci.

“Mi smo ga (Kur’an) počeli objavljivati u noći Kadr. A šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć Kadr je bolja od tisuću mjeseci. Meleki i Džibril spuštaju se u njoj, s dozvolom Gospodara svoga, zbog odluke svake. Sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane.” ( El- Kadr, 1-5. )

Iz činjenica i uputa Poslanika Muhammeda nije određeno kad točno pada ova sudbonosna noć. Jedan zanimljiv podatak o tome da se radi o 27. noći ramazana, kako većina islamskih učenjaka smatra, jeste taj što se u suri El-Kadr nalazi trideset riječi, a dvadeset sedma riječ je “ona” (hije).

U skladu sa ovim vjerovanjem, muslimani će večeras biti u džamijama širom svijeta kako bi zajednički obilježili ovu noć. U džamijama će biti organizirane molitve, čitanje Kur’ana i drugi oblici ibadeta.

Lejletul-Kadr je također noć u kojoj se muslimani nadaju da će biti iskupljeni za svoje grijehe i da će biti nagrađeni od Allaha za svoja dobra djela. Zbog toga će mnogi muslimani provesti ovu noć u molitvi i traženju oprosta za svoje grijehe.

PROTV

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

HKK Široki slavi 50. rođendan

Prije točno 50 godina, 5. travnja 1974. godine, osnovan je Hrvatski košarkaški klub Široki. Osnovan je na poticaj pokojnoga profesora tjelesnog odgoja Stanka Jelčića Ćanke i skupine gimnazijalaca. Prve utakmice klub je odigrao pod imenom Mladost na asfaltnom igralištu između crkve Uznesenja BDM i Gimnazije fra Dominika Mandića. Klub je […]

Pretplatite se