Od 1. lipnja za bh. građane povlašten pristup njemačkom tržištu rada

admin
0 0
Read Time:3 Minute, 42 Second

Godišnji kontingent za zapošljavanje prema pravilu za zapadni Balkan, gdje se ubrajaju i građani BiH, od lipnja ove godine bit će povećan na 50.000 radnika

Od 1. lipnja 2024. građani Albanije, BiH, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije uživat će povlašten pristup njemačkom tržištu rada, piše Večernji list BiH. Naime, Njemačka je odlučila udvostručiti broj viza koje će se godišnje odobravati građanima ovih šest zemalja u svrhu rada na 50.000. – Od lipnja 2024. godišnja kvota bit će povećana na 50.000 izdanih odobrenja Saveznoga ureda za rad – navodi Veleposlanstvo Njemačke u Sarajevu. Regulativa za zemlje zapadnog Balkana bila je ograničena do kraja 2023. Međutim, nakon usvajanja novog Zakona o imigraciji kvalificiranih radnika, Njemačka je odlučila promijeniti pravila za te zemlje.

Dio stupio na snagu

U Njemačkoj je krajem 2023. bilo zaposleno 76.000 radnika iz zemalja zapadnog Balkana. To je predstavljalo povećanje od 22% u usporedbi s 2022., kada je bilo oko 62.000 radnika s dozvolama iz tih zemalja. Njemačkoj su hitno potrebni kvalificirani radnici iz inozemstva i zato su ukinuta mnoga ograničenja. Neka pravila već su na snazi, a neka tek od lipnja 2024. Prve promjene stupile su na snagu od 18. studenoga prošle godine. Naime, s plavom kartom EU-a odmah se može imigrirati u Njemačku, bez provjere jesu li Nijemci ili građani EU-a na raspolaganju i bez dokaza o poznavanju jezika. Novo ograničenje zarade smanjeno je na 40.000 eura za deficitarna zanimanja i početnike u karijeri te nešto manje od 44.000 eura za sve ostale profesije. Proširena je lista deficitarnih zanimanja i uključuje, među ostalim, i medicinske sestre i tehničare. Do sada su to bile profesije – matematika, informatika, prirodne znanosti, inženjerstvo i medicina. Za IT sektor vrijedi da čak i stručnjaci bez visokog obrazovanja mogu dobiti plavu kartu EU-a ako prilože dokaz o radnom iskustvu od najmanje tri godine. Nadalje, kvalificirani radnici i osobe s akademskim obrazovanjem, koje ispunjavaju sve uvjete, od sada imaju pravo na dobivanje boravišne dozvole. Ranije su nadležne institucije mogle samostalno odlučivati o tome. Uz to, ukinuto je ograničenje za rad za zanimanja za koja je osoba učila ili studirala. Školovana mehaničarka, primjerice, može raditi i u logistici. Iznimka su regulirane profesije u medicini, pravu ili obrazovanju. Profesionalni vozači lakše dobivaju odobrenje od Savezne agencije za rad. Ukidaju se obveza poznavanja jezika i provjera prioriteta. Promjene koje su stupile na snagu u ožujku ove godine su da priznavanje stručnih kvalifikacija u Njemačkoj, koje je ranije često predstavljalo birokratsku prepreku, može biti izuzeto za stručnjake s radnim iskustvom. Kao radna snaga u Njemačku mogu emigrirati oni koji imaju priznatu stručnu diplomu u zemlji podrijetla i najmanje dvije godine radnog iskustva. To bi trebalo pojednostaviti čitavu proceduru. Iznimka su regulirane profesije u medicini, pravu ili obrazovanju. IT stručnjacima nije potrebna diploma. Nadalje, svatko kome je potrebna dodatna kvalifikacija u Njemačkoj da bi mu bila priznata diploma može ostati u Njemačkoj do tri godine. Kandidatima je pritom dopušteno da, uz rad na kvalifikaciji, dodatno rade do 20 sati tjedno. Ako poslodavci u Njemačkoj i kandidati iz trećih zemalja sklope partnerstvo za priznavanje diploma, kvalificirani radnici mogu izravno doći u Njemačku i počnu raditi dok traje postupak. Boravak se može produljiti do tri godine. Uvjet je najmanje dvije godine stručne spreme i osnovno poznavanje njemačkog jezika (A2). Uz medicinsko osoblje, pristup tržištu rada omogućen je i pomoćnom medicinskom osoblju s manje od tri godine stručnog školovanja u polju medicinske njege.

Nova pravila

Treći dio promjena stupa na snagu u lipnju, a podrazumijeva uvođenje tzv. karte šansi sa sustavom bodovanja. S njom će ljudi u potrazi za poslom moći doći u Njemačku na godinu dana pod uvjetom da im je egzistencija osigurana. Svatko tko može dokazati da je stručna kvalifikacija ekvivalentne s njemačkom smatra se kvalificiranim radnikom i dobiva karticu bez ikakvih dodatnih uvjeta. Za sve ostale potrebna je sveučilišna diploma ili najmanje dvogodišnja stručna kvalifikacija, kao i osnovno poznavanje njemačkog jezika (A1) ili znanja engleskog jezika (B2). Uz to, dodjeljuju se bodovi za radno iskustvo, priznavanje kvalifikacija u Njemačkoj, godine života, poznavanje njemačkog i engleskog jezika, veze s Njemačkom i potencijal partnera ili supružnika koji dolazi. Radnicima s takvom “kartom šansi” omogućeno je da rade i do 20 sati tjedno, a dopušten je i probni rad. “Karta šansi” može se produljiti do dvije godine ako postoji ugovor o radu za kvalificirano zaposlenje. Godišnji kontingent za zapošljavanje povećava se na 50.000 radnika.

Večernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Prva liga FBiH: Tomislav danas gostuje kod BFK Simm Bau

Seniori HNK Tomislav u okviru 26. Kola Prve lige FBiH, danas će gostovati kod ekipe Simm Bau. Kako je priopćeno iz kluba, utakmicu će propustiti Branimir Šiško koji je na prošloj utakmici protiv NK TOŠK zadobio lakšu ozljedu zadnje lože i David Vrgoč zbog tri žuta kartona. Susret počinje u […]

Pretplatite se