Sladić otkrio kakvo nas vrijeme čeka ovo ljeto

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 45 Second

Red kiše, red sunca, oznaka je svibnja do sada. Slično nas vrijeme očekuje i do kraja mjeseca.

– U biti, ne vidimo znakove stabilizacije nad područjem regije što znači da će često kružiti vlažne zračne mase koje će destabilizirati atmosferu. To za posljedicu ima neravnomjerno raspoređene padavine u obliku lokalnih pljuskova s grmljavinom koje se onda smjenjuju sa sunčanim intervalima. Tako da do kraja mjeseca neće manjkati sunca, a neće manjkati ni kiše iako ona prostorno i količinski neće biti ravnomjerno raspoređena. Možemo govoriti o prilično nestabilnom periodu, tipičnom za ovo doba godine i općenito gledano temperaturama zraka koje su primjerene svibnju – rekao je Nedim Sladić, magistar primijenjene meteorologije za Jutarnji.hr.

Ističe kako sada nema naznaka nekog pretjerano toplog, a ni hladnog razdoblja koje je označilo svibanj 2023. godine.

– Što se tiče prognoze vremena za nadolazeće ljeto, postoji određeni konsenzus na numeričkim prognozama. Cijeli skup modela Copernicus službe za klimatske promjene (C3S) ukazuje na to da bi ljeto 2024. godine u većem dijelu regije, bilo toplije do znatno toplije u odnosu na klimatološki period 1991.-2020. No, unatoč toplijoj sezoni, to ne znači da neće biti povremenih kraćih hladnijih perioda. No, u cjelini veći dio ljeta bi trebao biti topliji od prosjeka, a toplinom bi se posebno isticali srpanj i posebno kolovoz. Dakle, prema sadašnjim pokazateljima drugi dio ljeta bi bio još topliji od prvoga. Kako budemo išli prema drugom dijelu ljeta, jači su signali za sušnije razdoblje – kazao je Sladić.

Nedim Sladić smatra da se nadolazeće ljeto neće bitno razlikovati od nekoliko prethodnih koji su odlikovali izraženi toplinski valovi.

– S obzirom na sezonske izračune koji pokazuju da bi ljeto trebalo biti za jedan do dva stupnja toplije u odnosu na period od 1991. do 2020. godine, onda to govori da postoji visoka vjerojatnost toplinskih valova tijekom srpnja i kolovoza. Toplinski valovi sigurno neće izostati i ovo ljeto, a kao i prethodnih godina bit će prekidani kraćim prodorima hladnih zračnih masa sa sjeverozapada kontinenta koji onda sa sobom donose pljuskove, grmljavinu i lokalno nevrijeme. No, kad se sve to uklopi u jednu cjelina, ipak dominira toplina – zaključio je Sladić.

Večernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Više od 180 mladih na Festivalu srednjoškolskog teatra u Tomislavgradu

Na dvadeset prvom izdanju Festivala srednjoškolskog teatra, koje će se održati 20. i 21. svibnja u Tomislavgradu, prijavilo se 12 dramskih skupina iz cijele BiH. Na festivalu će tako nastupiti više od 180 izvođača. Više od 180 mladih, sa svojim profesorima i mentorima u ova dva dana će posjetiti Tomislavgrad, […]

Pretplatite se