BiH posljednja pristupila programu Digitalna Europa

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 4 Second

Bosna i Hercegovina je posljednja u regionu pristupila programu Digitalna Europa, a sada nadležni pokušavaju da stignu susjedne države u digitalnoj transformaciji.

Ovo je danas rekao ministar komunikacija i transporta BH Edin Forto prije konferencije “Mreža evropskih centara za digitalne inovacije – usluge partnerskih organizacija”, koja se održava u Banjoj Luci.

Organizator konferencije je EDIH ONEX konzorcijum, partner u digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća.

“Sretan sam da imamo ovakve događaje kojima ćemo početi uspostavljati mrežu, a koja će funkcionirati na principu saradnje privatnog i državnog sektora. Evropa to uvelike radi, regija takođe, a BiH je posljednja u regiji pristupila programu Digitalna Evropa. Sada je na nama da to nadoknadimo”, naveo je Forto.

Samo u naredne dvije godine u Evropskoj komisiji je izbudžetirano 1,5 milijardi eura za ovaj program. Međutim, u nekim dodatnim nedavnim budžetiranjima, kako je rekao ministar Forto, radi se čak o ciframa od sedam milijardi eura za ono što je potrebno da cijelo društvo prođe kroz digitalnu transformaciju.

“Digitalna transformacija ne može biti neka fraza, to suštinski znači da možete elektronski, bez papira, bez dolaska na šalter, komunicirati sa državom. Također, firme između sebe, cijela privreda i naravno sve ono što se naslanja na bilo koju državnu instituciju. Mi kaskamo u tome, moramo mnogo toga da uradimo”, dodao je Forto.

izvor: Ramski vijesnik

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Svjetski dan glazbe u Livnu

Ispred Narodnog sveučilišta u Livnu okupljene posjetitelje svojim izvedbama u dvije sekcije članovi HKUD-a Dinara priredili su koncert povodom Svjetskog dana glazbe. Na koncertu su nastupili Gradska limena glazba, Gradski harmonikaški orkestar pod vodstvom dirigenta Mladena Jelovića, koji dodaje kako je ovo prvi put da su u Livnu obilježili ovaj […]

Pretplatite se