Proslavljeno svečano misno slavlje u čast Divi Grabovčevoj

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second
Tisuće vjernika na Vran planini proslavilo “Divin dan”
Jučer je na Kedžari, podno Vran planine sa tisućama vjernika proslavljeno svečano misno slavlje u čast Divi Grabovčevoj, koja je inspiracija mnogim pjesnicima i umjetnicima.
Središnjem euharistijskom slavlju u 11 sati prethodile su pučke pobožnosti – obavljanje zavjeta, u molitvi obilazak Divinog groba i spomen kipa.
Prije početka Svete mise, tekst Poruke mučenice Dive Grabovčeve u ramskoj narodnoj nošnji izrekla je djevojka Katarina Markešić.
Na proslavu Divinog dana nekoliko tisuća hodočasnika hodočastilo je na svečano euharistijsko slavlje koje je počelo u 11 sati, uz koncelebraciju više svećenika, predslavio fra Damir Pavić, tajnik Provincije Bosne Srebrene.
Riječi dobrodošlice, zahvale i obavijesti okupljenim vjernicima izrekao je mjesni župnik župe Doljani fra Stjepan Pavličević.
Euharistijsko slavlje svojim pjevanjem animirale su članice etno skupine Čuvarice iz Rame.
Diva Grabovčeva, bila je katolička djevojka, prema narodnoj predaji najljepša u ramskom kraju u tursko doba. Želio ju je zaprositi bahati Tahir-beg Kopčić s Kupresa. Želeći očuvati svoju kršćansku vjeru i djevojačku čestitost, Diva se toj njegovoj namjeri izričito usprotivila. No, mladi beg bio je uporan, te je mladu pastiricu Divu pronašao na Vran planini. Kad ga je Diva još jednom odbila, Tahir-beg ju je u bijesu i usmrtio.
Tijelo joj je pokopano na mjestu pogibije.
Danas se na grobu nalazi veliki kameni stećak, a pored njega se nalazi brončani kip koji prikazuje Divu u klečećem položaju s uzdignutom
glavom prema nebu.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

U Tomislavgradu predstavljena knjiga „Bijeli put – Put čovjekoljublja 1994“

Knjiga “Bijeli put – Put čovjekoljublja 1994.” autora Davora Kolende predstavljena je u petak navečer u Skupštini Herceg-Bosanske županije u Tomislavgradu u organizaciji Matice hrvatske podružnice Tomislavgrad Udruge „Bijeli Put” Zagreb i Sveučilišta Hercegovina. Ovo je treća knjiga iz ratne trilogije Travničkog HVO-a, a govori o provedbi Washingtonskog sporazuma i […]

Pretplatite se