Bosni i Hercegovini prijete velike takse na izvoz električne energije u Europu

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 4 Second

Bosna i Hercegovina je najveći izvoznik električne energije u Europi. Ako ne sprovede obveze koje je preuzela, od 1. siječnja 2026. godine plaćat će velike takse na izvoz struje.

Ovo je danas rekao direktor Tajništva Energetske zajednice (EZ) Arthur Lorkowski nakon sastanka Neformalnog ministarskog vijeća Energetske zajednice koji je održan u Banjoj Luci.

Neformalno ministarsko vijeće Energetske zajednice je sastavljeno od ministara energetike svih zemalja članica, a njene članice su Europska unija i devet zemalja potpisnica, potencijalnih članica EU. Među njima je i Bosna i Hercegovina koja ove godine predsjedava Neformalnim ministarskim vijećem EZ.

U praktičnom smislu, kako je rekao, to znači da svi proizvođači i trgovci električnom energijom mogu poslovati ravnopravno na tržištu Europske unije, a time i privlačiti značajne investitore.

Po njegovim riječima, plan je bio da se tržišta spoje sa tržištem Europske unije do kraja 2025. godine, ali „sada je jasno da će postizanje cilja biti izazovno“.

Ministar energetike RS Petar Đokić izjavio je da vlast u cijeloj BiH, ako ne želi velike namete na izvoz struje, treba uvesti takse svim proizvođačima električne energije koji emitiraju CO2, odnosno ugljen dioksid. To bi značilo, kako je rekao, poskupljenje električne energije stanovništvu i gospodarstvu.

Energetska zajednica će imati još jednu sjednicu u BiH krajem godine na kojoj će biti donesene određene odluke.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

EU priprema carine za robu kupljenu preko trgovina AliExpress, Temu i Shein

Europska unija radi na planovima koji predviđaju uvođenje carina na jeftine proizvode kupljene preko kineskih internetskih trgovaca, uključujući Temu, Shein i AliExpress, izvijestio je u srijedu Financial Times (FT), pozivajući se na dobro upućene izvore. Prema važećim propisima EU-a, pošiljke kupljene online u zemljama izvan EU-a ne podliježu carini ako […]

Pretplatite se