“Dani kosidbe na Kupresu – Strljanica 2024″

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 1 Second

Danas 7. srpnja 2024. godine su u organizaciji Općine Kupres, održani su “Dani kosidbe – Kupres 2024” koje je službeno proglasila otvorenima Nasiha Pozder, Federalna ministrica turizma i okoliša. Dane kosidbe na Kupresu došli su podržati i načelnici susjednih općina, predstavnici Vlade i ministri u Vladi HBŽ Mario Lovrić i Božo Perić.

Nakon pozdravnog govora Načelnika Općine Kupres g. Zdravka Mioča uslijedio kulturno-zabavni program gdje su posjetitelji uživali u tradicionalnim pjesmama i plesovima kulturno-umjetničkih društava.

Tradicijska manifestacija Dani kosidbe na Kupresu od davnina, točnije od 1687.godine je značajan i prepoznatljiv društveni i kulturni događaj koji i danas plijeni pozornost tisuća posjetitelja, prije svega, jer baštini višestoljetni kontinuitet održavanja, ali i zbog atraktivnosti i raznovrsnosti sadržaja.

Nakon što su se predstavila kulturno umjetnička društva uslijedila su natjecanja u tradicijskim sportovima poput kamena s ramena, skoka u dalj i potezanja konopca, nakon kojih je slijedilo nadmetanje u kosidbi, običaj natjecanja koji je četvrti element nematerijalne baštine Bosne i Hercegovine, a upisan je na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Titulu kosidbaše ponio je Vinko Čičak – Vinara iz Kupresa, za seniorsku kategoriju

Titulu kosidbaše Drago Šarić, iz Kupresa, 2009. godište, za juniorsku kategoriju

 

 

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

PRVI FINALIST EURO-a

Španjolska je prvi finalist ovogodišnjeg Europskog prvenstva. U polufinalu je preokretom pobijedila Francusku 2:1. Francuzi su poveli ranim golom Randala Kola Muanija, da bi pogotkom rezultat poravnao Lamine Yamal. Preokret i pobjedu Španjolcima donio je Dani Olmo, bivši igrač Dinama. Francuska je u drugom dijelu pokušala doći do izjednačenja, ali […]

Pretplatite se