Na zdravstvo se u BiH godišnje potroši više od 3,9 milijardi KM

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 29 Second

Potrošnja u zdravstvu u Bosni i Hercegovini konstantno raste. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u posljednjih pet godina potrošnja u zdravstvu u ovoj zemlji porasla je za više od milijun konvertibilnih maraka. Bolnice su najveći pružatelji usluga zdravstvene zaštite u BiH i imaju oko 38% udjela u ukupnoj potrošnji u zdravstvu.

 

Drugi najveći pružatelji zdravstvene zaštite su maloprodaja lijekova i drugi pružatelji medicinske robe, kao i pružatelji ambulantne zdravstvene zaštite, s oko 27% udjela u ukupnoj potrošnji u zdravstvu.

U svom biltenu “Statistika nacionalnih zdravstvenih računa” koji je objavila početkom ovog mjeseca Agencija za statistiku BiH predstavlja podatke nacionalnih zdravstvenih računa (NHA) za BiH nastalih agregiranjem podataka entitetskih zavoda za statistiku Federacije BiH i Republike Srpske te Distrikta Brčko.

Ove godine objavljuju se podaci za 2022. godinu, i to za: ukupnu potrošnju u zdravstvu po namjenama zdravstvene zaštite i po izvorima financiranja (HCxHF), ukupnu potrošnju u zdravstvu po namjenama zdravstvene zaštite i pružateljima zdravstvenih usluga (HCxHP) i tekuće izdatke u zdravstvu po pružateljima usluga zdravstvene zaštite i izvorima financiranja (HPxHF), koji su u skladu a Međunarodnom klasifikacijom za zdravstvene račune – ICHA – stoji u spomenutom biltenu.

Nadalje se navodi da je iz prikupljenih podataka vidljivo kako su ukupni izdaci u zdravstvu u BiH u 2022. godini iznosili 3 milijarde i 976 milijuna KM, od čega su 69% bili javni, a 31% privatni izdaci.

U 2022. godini u BiH je više od polovine ukupne potrošnje za zdravstvo utrošeno na usluge liječenja i rehabilitacije, dok je četvrtina sredstava utrošena na medicinska sredstva. Na preventivnu njegu, u koju su uključeni programi informiranja, edukacije i savjetovanja, programi imunizacije, ranog otkrivanja bolesti, praćenja zdravstvenog stanja stanovništva, epidemiološko praćenje i kontrola rizika od bolesti te programi pripreme za odgovor na katastrofe, u 2022. godini utrošeno je 2% ukupnih sredstava za zdravstvo.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Globalni problem paralizirao kompanije diljem svijeta: Avioni prizemljeni, vlakovi stoje

Brojne kompanije diljem svijeta javljaju kako imaju IT probleme. Među pogođenim kompanijama su banke, avionske tvrtke, mediji, željeznice, kao i mnogi drugi. Tijek događaja: 10:27 –  Zračni prijevoznik Ryanair kaže da ima “potencijalne smetnje u mreži”, za koje kažu da je posljedica prekida rada treće strane. Zrakoplovna tvrtka savjetuje da […]

Pretplatite se