Prijedlog zakona o zaštiti zraka: Važan korak naprijed za zdravlje i okoliš

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder izrazila je zadovoljstvo postignutim konsenzusom i velikom podrškom koju je na jučerašnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH dobio Prijedlog zakona o zaštiti zraka.

To zakonsko rješenje koji je utvrdila Vlada FBiH na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma, zastupnici su usvojili sa 77 glasova za, bez ijednog protiv, te jednim suzdržanim glasom.

Pozder je istakla da se radi o zakonu koji je u zajedničkoj nadležnosti s kantonima, te je urađen uz konzultacije sa strukom, civilnim društvom, te županijskim resornim ministarstvima.

– Pitanje kvalitete zraka je životno važno i krajnje je vrijeme da se počne rješavati stavljajući zdravlje ljudi na prvo mjesto. Jasno nam je da osim zakona moramo mijenjati i način upravljanja ekonomijom, jer sam uvjerena da privreda mora biti lider u dekarbonizaciji i energetskoj tranziciji, uz potrebne subvencije i podršku vlasti, ali i mi sami moramo mijenjati svoje navike, odnos prema, naprimjer, javnom prijevozu i automobilima, načinu grijanja u našim domovima, prevelikoj potrošnji energenata, betonizaciji u gradovima – rekla je Pozder.

Podsjetila je da važeći zakon datira iz 2003. godine i da je posljednji put mijenjan i dopunjavan 2010. godine, te da smo od tada do danas svjedoci pogoršanja kvalitete zraka širom naše zemlje.

Naglasila je da se u procesu utvrđivanja ovog zakona, vodilo računa o adekvatnoj transponiranosti zakonodavstva Europske unije, uz poseban osvrt na zemlje regiona i naše realne proračunske i druge mogućnosti. Tako je decidnije definirano pitanje nadležnosti, te uloga županija i lokalnih zajednica u pogledu monitoringa kvalitete zraka, zatim uloga inspekcija na svim nivoima i u različitim relevantnim oblastima kao što su okoliš, urbanizam, građenje, ali i tržišne inspekcije, budući da se ovim zakonom uređuje i pitanje kućnih ložišta što ranije nije bio slučaj.

Da bi zakon stupio na snagu, mora biti usvojen i u Domu naroda Parlamenta FBiH, što se očekuje idući tjedan, priopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

SIPA: U Domanovićima otkriveni nasadi marihuane

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u srijedu 24. srpnja, prilikom operativnog rada na terenu, na području mjesta Domanovci u Čapljini, otkrili i privremeno oduzeli određenu količinu zasada zeljaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuana. Nakon što je obaviješten dežurni tužitelj Kantonalnog tužiteljstva Mostar, […]

Pretplatite se