BiH: Više od 7000 oboljelih od ospica, SZO i UNICEF pozivaju na hitnu reakciju

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 3 Second

Zbog bolesti koja je bila gotovo iskorijenjena obolijevaju tisuće stanovnika BiH, a u nekoliko županija proglašena je epidemija, piše Večernji list BiH.

Broj oboljelih od ospica diljem BiH i dalje raste te je prešao 7000. Ta činjenica natjerala je i Svjetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) i UNICEF da reagiraju i upozore na zabrinjavajuću činjenicu da je stupanj imunizacije u BiH zapanjujuće nizak. Do sada su registrirana i dva smrtna slučaja, oba adolescenata.

– Ne postoji jasniji znak pada pokrivenosti imunizacijom od porasta slučajeva ospica. Moramo brzo odgovoriti na rastuće slučajeve kroz poduzimanje mjera javnog zdravlja i ulaganje u jači zdravstveni sustav u cijeloj zemlji – rekao je dr. Erwin Cooreman, posebni predstavnik SZO-a u BiH.

Ospice razorno utječu na zdravlje djece, s ponekad i fatalnim posljedicama. Izazivaju dugotrajno slabljenje imunološkog sustava djece, što ih čini osjetljivijima na druge zarazne bolesti, naveli su. Tamo gdje je narušen kolektivni imunitet ospice su, zbog iznimne virulentnosti, često prva zarazna bolest koja se proširi.

– Nema opravdanja da u 2024. godini djeca budu u opasnosti da obole od ove bolesti koja se može spriječiti. Cjepivo protiv ospica je sigurno i učinkovito. Potrebno je uložiti jače napore u rješavanje svih neregularnosti zbog kojih djeca propuštaju cijepljenje kako bismo ove epidemije mogli staviti pod kontrolu – rekao je Marc Lucet, predstavnik UNICEF-a u Bosni i Hercegovini.

Ured Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF u BiH, kao i regionalni uredi SZO i UNICEF za Europu, blisko surađuju s tijelima javnog zdravstva u BiH po ovom pitanju, pružajući različite vrste podrške BiH da odgovori na epidemiju. Agencije pozivaju sve zainteresirane strane da ulože dodatne napore u rješavanje ovog problema kako bi se izbjegle nepotrebne komplikacije i gubitak života u vezi s propuštenim cijepljenjem.

Apeliraju na roditelje da provjere cijepni status svoje djece kako bi bili sigurni da su primili 2 doze MRP cjepiva (cjepivo protiv ospica, rubeole i velikog kašlja).

Podsjetimo, u BiH su od posljedica ospica preminula dvojica tinejdžera, jedan u Sarajevu, a drugi u Zenici. Obojica su bila 2006. godište. Vlada ZDŽ-a prošloga je tjedna proglasila epidemiju ospica u ovoj županiji.

Ovo što se trenutačno događa u BiH žalosna je posljedica činjenice da veći dio javnosti ignorira znanstvena otkrića i dokazane medicinske tretmane, a kada vam procijepljenost u populaciji padne ispod 50%, nitko više nije zaštićen. Posebno ljudi starije dobi, koji su imunokompromitirani, postaju meta virusa koji se nesmetano širi u populaciji. To je posljedica dugoročnog ignoriranja nečega što je bilo dokazano vrlo uspješno u cijelom svijetu – kaže prof. Đikić.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

HRK Grude čeka Europa

Najuspješniji grudski sportski klub, ženski HRK Grude, deveterostruki prvak BiH, još je “na ladanju”. No, odmor prestaje već u ponedjeljak, 5. kolovoza, kada su na redu liječnički pregledi, a dan poslije počinju pripreme za novu sezonu. Grude, kao aktualne prvakinje BiH, očekuje i novi nastup na međunarodnoj pozornici. U Kupu […]

Pretplatite se