309. SINJSKA ALKA: Jure Domazet Lošo pobjednik sa 6 punata

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 15 Second

Sinjska Alka se održava svake godine u mjesecu kolovozu, u spomen na 1715. godinu i pobjedu Sinjana u bitci protiv Turaka, koji su željeli osvojiti Sinjsku tvrđavu, odnosno, na taj je dan 700 hrvatskih vojnika iz Sinja uspjelo odbiti navalu vojske turskoga seraskera Mehmed-paše Čelića.

Ove godine održano je 309. izdanje, a alkar Jure Domazet Lošo slavodobitnik je 309. Sinjske alke, pobijedio je s ukupno šest osvojenih punata u tri trke, za što je dobio zlatnu plaketu Alke i zlatni prsten s hrvatskim grbom.

Slavodobitnik Domazet Lošo u prvoj je trci osvojio jedan punat, u drugoj je pogodio ‘u sridu’, dok je u zadnjoj trci uzeo dva punta. Iza sebe je ostavio trojicu alkara kopljanika koji su ovogodišnju alku završili s pet punata, to su Ivo Zorica, Bože Mandac i Stipe Bogdan.

Osim Alke, Domazet Lošo prije dva je dana osvojio i Baru, za što je nagrađen brončanom alkom i dva metra zelenog sukna. Do ove godine osvojio je dvije Bare.

S obzirom da nitko nije ostao bez matematičke šanse za pobjedu ili najmanje ulazak u pripetavanje, u posljednju je trku ušlo svih 17 alkara, što dugi niz godina nije zabilježeno.

Ukupno su pogođene samo tri ‘sride’, osim dviju spomenutih u drugoj trci, jednu ‘sridu’ u trećoj trci pogodio je Stipe Bogdan.

Podsjetimo, Sinjska je alka 15. studenoga 2010. upisana na UNESC-ov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

U Sinju se nalazi i Muzej Sinjske Alke, koji izlaže alkarske odore, opremu i oružje uz multimedijske instalacije, filmove i sl.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

SPEKTAKL U NAJAVI: Fiorentina mogući protivnik Zrinjskog

Danas u 14 sati bit će obavljen ždrijeb za play-off Uefine konferencijske lige. U play-offu bi se mogao naći i HŠK Zrinjski, ukoliko u dvije utakmice izbaci bugarski Botev. Plemići su već doznali potencijalne protivnike, budući da je UEFA skratila popis, odnosno izbacila podskupine. Daleko najzvučniji mogući protivnik je talijanska […]

Pretplatite se