Sve više djece zaraženo šarlahom

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 31 Second

U vrtićima i školama širom Sarajevske županije pojavila se opasna infekcija šarlah, zbog čega su reagirali i iz Zavoda za javno zdravstvo SŽ koji su vrtićima i školama poslali upozorenje na ovu zaraznu bolest.

Da je sve više zaražene djece šarlahom, za „Avaz“ je potvrdila i dr. Gordana Vuković, pedijatrica koja je, kako je rekla, već imala pacijente zaražene šarlahom.

-Ima puno zaraženih u vrtićima, ali ima i školske djece. Kod malih pacijenata susretala sam se s bakterijama beta-hemolitičkim streptokokom i streptokokom pneumonije. Ovaj streptokok pneumonije je opasniji jer se od njega mogu razviti upala pluća, upala moždanih ovojnica i upala ušiju – kazala je dr. Vuković.

Moguće komplikacije kod djece starije od četiri godine kod beta-hemolitičkog streptokoka, navodi dr. Vuković, jesu reumatska bolest, karditis, ali može zahvatiti i bubrege, dok se kod mlađih mogu pojaviti gnojne angine.

-Kod djece kod koje postoji opasnost od komplikacija treba 10. dan uraditi ASTO, CRP i reuma faktor (RF) da bi se na vrijeme spriječile teže posljedice. Prvi simptomi infekcije su povišena temperatura i bolno grlo. Potom se javlja osip koji može trajati nekoliko sati ili do dva dana, a nekada i duže, nakon čega osip nestaje – pojasnila je dr. Vuković.

Kako je dodala, šarlah se prenosi kapljičnim putem, i to kihanjem, kašljanjem te ljubljenjem. Istaknula je da se infekcija lako liječi, samo je važno na vrijeme reagirati kod prvih simptoma i dijete odvesti liječniku.

-Šarlah ide s osipom. Pojavljuje se crveni osip, kao ubod igle na tijelu, i to najčešće na postraničnim dijelovima grudnog koša i preponama. To su najznačajniji dijelovi tijela na koje treba obratiti pažnju, mada nekad može biti zahvaćeno čitavo tijelo. To su alergijski osipi i mogu svrbjeti. Osip se javlja s visokom temperaturom, crvenim grlom i obloženim jezikom koji se ljušti i vrh mu bude kao malina – kazala je pedijatrica.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Kako još uvijek obuzdati globalno zagrijavanje?

Ključna konferencija Ujedinjenih naroda o klimi započinje u nedjelju u Egiptu usred geopolitičkih tenzija i mnoštva međupovezanih kriva, koje umanjuju očekivanja o velikom napretku, piše njemačka agencija dpa. Dvotjedni događaj COP27 održava se u egipatskom odmaralištu Šarm el-Šeik na Crvenom moru u vrijeme rata u Ukrajini, koji je izazvao porast […]

Pretplatite se