Najskuplji kvadrat građevinskog zemljišta 3890 KM, u godini više od 10.000 ugovora o kupnji

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 21 Second

Ukupan broj registriranih kupoprodajnih ugovora koji se odnose na zemljišta na području Federacije BiH u 2022. godini iznosi 10.257, u kojima je evidentirano 10.646 nekretnina.

Prosječna cijena građevinskog zemljišta na razini Federacije BiH iznosi 35 KM po četvornom metru, a maksimalna ostvarena cijena građevinskog zemljišta 3890 KM po četvornom metru. Riječ je o zemljištu u općini Novo Sarajevo, a cijene je izračunata na osnovi uzorka od 3508 ugovora, navedeno je u podacima iz izvješća o stanju tržišta nekretnina u Federaciji BiH za 2022. godinu, piše Večernji list BiH. Kako se navodi u spomenutom dokumentu izvješća, koje je rezultat suradnje Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Porezne uprave Federacije BiH te jedinica lokalne samouprave, tržište zemljišta u Federaciji BiH nije uređeno i često se u ugovorima navodi da je riječ o prometu jedne vrste podtržišta zemljišta, pri čemu je u realnosti prodana druga vrsta zemljišta ili čak druga klasifikacija tržišta.

Poljoprivredna zemljišta

Zbog navedenoga je Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove u prethodnom razdoblju posvetila više pozornosti klasifikaciji nekretnina kako bi se prometi poljoprivrednog zemljišta odvojili od nepoljoprivrednih radi predstavljanja realne slike sudjelovanja pojedinih podtržišta nekretnina u ukupnom prometu. Ukupan broj registriranih kupoprodajnih ugovora koji se odnose na zemljišta na području Federacije BiH u 2022. godini iznosi 10.257, u kojima je evidentirano 10.646 nekretnina. Od ukupnog broja ugovora u kojima je registrirano poljoprivredno zemljište za 30 posto utvrđeno je da ono nije prometovano kao poljoprivredno i stoga je izvršena promjena klasifikacije u faktičku vrstu nekretnine. – U tržište građevinskog zemljišta ubrajaju se sljedeće klasifikacije nekretnina: građevinsko zemljište s postojećom infrastrukturom, građevinsko zemljište bez infrastrukture i građevinsko zemljište s građevinskom dozvolom. Cijene građevinskog zemljišta ovise isključivo o lokaciji i o samim dozvolama, a rast cijene također može biti uvjetovan prenamjenom zemljišta.

Parametri cijena

Statistički parametri cijena poljoprivrednog zemljišta na prostoru Federacije BiH izračunati su na osnovi cijena iz kupoprodajnih ugovora registriranih u razdoblju jedne godine, u ovom slučaju analizirane 2022. godine. Ukupan izdvojeni uzorak za analizu obuhvaća 1480 ugovora, za koje je utvrđeno kako je zaista prometovano poljoprivredno zemljište. Stoga i prilikom ove analize uzorak nije obuhvatio kupoprodajne ugovore u kojima je prometovan udio nekretnine, nekretnine koje se nalaze u građevinskom području, kao i zemljište na kojima je utvrđeno da postoji izgrađen objekt. Na osnovi tog uzorka prosječna cijena poljoprivrednog zemljišta na razini Federacije BiH iznosi 2,69 KM po četvornom metru, minimalna cijena ostvarena je u općini Glamoč i iznosi 0,10 KM po četvornom metru, a maksimalna u Gradu Visokom i iznosi 12 KM po četvornom metru. Podaci iz izvješća pokazuju kako najveći udio u ugovorima koji se odnose na promet zemljišta, a na osnovi podataka iz ugovora ima poljoprivredno zemljište, i to 61 posto. Najveći obujam prometa poljoprivrednog zemljišta u 2022. godini registriran je u Tešnju, Tuzli, Zenici i Visokom.

Večernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Čovjek koji ne odgovara Kini postaje novi tajvanski predsjednik

NOVI tajvanski predsjednik bit će William Lai (Ching-te) iz DPP-a. Riječ je o dosadašnjem potpredsjedniku Tajvana, kandidatu koji ne odgovara Kini jer se zalaže za zasebni identitet Tajvana i odbija njezine teritorijalne pretenzije. Lai je dosegao 5 milijuna glasova i glavni protukandidat iz opozicijskog KPP-a zaostaje za milijun glasova.  Prebrojano […]

Pretplatite se