Otkrivena nova nekropola stećaka

admin
0 0
Read Time:46 Second
Fondacija “Čuvari baštine – Bassania” uspjela doći do još jednog velikog otkrića. Riječ je o dosad nepoznatoj i neevidentiranoj nekropoli stećaka iznad sela Otrićevo, općina Rogatica, na kojoj se nalazi 26 stećaka.
Pronaći neotkrivenu i neevidentirana nekropolu je težak, zahtjevan i mukotrpan posao jer su uglavnom takve lokacije na zabačenim mjestima. Potrebno je imati znanja, iskustva, strpljivosti i dobre informacije lokalaca s terena bez kojih je nemoguće završiti posao. “Takav je i slučaj s ovom nekropolom od 26 stećaka, (sandučari) iznad sela Otrićevo koja se nalazi duboko u šumi, a preko rijeke Prače je stari grad Borač koji je pravljen od drveta i koji je izgorio. Novi kameni Borač, sjedište vlastele Pavlovića, je uzvodno uz rijeku Praču na nekoliko kilometara.
Ponosni smo na ovo otkriće jer ga nije evidentirao ni veliki istraživač nekropola Šefik Bešlagić, što nam je dodatni motiv da pronađemo nove neotkrivene nekropole. Čuvajmo našu Baštinu”, poručio je predsjednik Fondacije Emir Medanhodžić.
Bljesak.info
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Vlada FBiH: Početkom rujna otvaranje mosta Hercegovina u Počitelju

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić oglasio se nakon što su deblokirani radovi na tunelu Hranjen. Nikšić je naveo kako se neće osvrtati na razloge zašto je došlo do blokade, kao ni na “još jednom neutemeljene optužbe prema Vladi Federacije i upravi Autocesta”. – Jedino što je važno jeste da je ove godine […]

Pretplatite se