Započinje ispitivanje cjepiva protiv najsmrtonosnijeg raka

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 48 Second

Započelo je prvo ispitivanje mRNA cjepiva protiv raka pluća na pacijentima, a prve doze je ovog tjedna primio pacijent iz Velike Britanije.

Rak pluća vodeći je uzrok smrti od raka u svijetu, uzrokuje oko 1.8 milijuna smrti svake godine. Stope preživljavanja kod onih s uznapredovalim oblicima bolesti, gdje su se tumori proširili, posebno su loše.

Sada stručnjaci testiraju novo cjepivo koje upućuje imunološki sustav da ubija stanice raka, a zatim ih sprječava da se vrate. Cjepivo BNT116, koje proizvodi BioNTech, dizajnirano je za liječenje raka pluća ne-malih stanica (NSCLC), najčešćeg oblika bolesti.

Prva faza kliničkog ispitivanja na ljudima pokrenuta je na 34 istraživačka mjesta u sedam zemalja: Velikoj Britaniji, SAD-u, Njemačkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Španjolskoj i Turskoj.

Cjepivo će dobiti oko 130 pacijenata koji su u različitim stadijima bolesti: od ranog stadija, prije operacije ili kemoterapije, do kasnog stadija bolesti ili recidiva raka.

Cjepivo koristi mRNA, poput cjepiva protiv covida-19, i omogućava imunološkom sustavu da napada stanice raka koje prepoznaje pomoću tumorskih markera.

Cilj je ojačati imunološki odgovor osobe na tumor te ostaviti zdrave stanice netaknutima, za razliku od kemoterapije.

Janusz Racz (67) iz Londona bio je prva osoba koja je primila cjepivo u Velikoj Britaniji. Dijagnozu je dobio u svibnju, a ubrzo nakon toga je započeo kemoterapiju i radioterapiju.

Znanstvenik koji se bavi proučavanjem umjetne inteligencije rekao je da ga je njegova profesija inspirirala na sudjelovanje u ispitivanju. “I ja sam znanstvenik i razumijem da napredak znanosti, posebno u medicini, počiva na spremnosti ljudi da pristanu biti uključeni u takva istraživanja”, rekao je.

Racz je u utorak u 30 minuta primio šest uzastopnih injekcija. Svaka doza cjepiva imala je drugačiju RNA. Cjepivo će primati jednom tjedno tijekom šest uzastopnih tjedana, a zatim svaka tri tjedna tijekom 54 tjedna.

“Bezbolno je. Puno je bolje od kemoterapije koja mi je teško pala”, rekao je Racz nakon cijepljenja za Sky News.

“Nadamo se da će ovaj tretman zaustaviti povratak raka jer se on često vraća kod pacijenata kojima su zahvaćena pluća, čak i nakon operacije i zračenja”, rekao je Lee i dodao: “Istražujem rak pluća već 40 godina. Kad sam počeo 1990-ih, nitko nije vjerovao da kemoterapija djeluje.”

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

BHANSA bilježi uspjehe i obara rekorde - 2242 preleta preko BiH u jednom danu

Bosanskohercegovačka agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA) je pod vodstvom Davorina Primorca postala jedan od najuspješnijih državnih subjekata u Bosni i Hercegovini. Prošlog tjedna BHANSA je oborila rekord u broju preletenih aviona, servisiravši preko 2.200 letova u jednom danu, čime je dodatno potvrdila svoju poziciju u europskom zračnom […]

Pretplatite se