Policija poziva na oprez, internetske prijevare ponovno prisutne u Hercegovini

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 46 Second

Popularizacija i rast internetske trgovine dovode i do novih načina prijevara, zbog čega se stanovništvo konstantno poziva na oprez, piše Večernji list BiH.
Posljednjih dana ponovno su na mobilne telefone stanovnika BiH počele stizati poruke od pošiljatelja koji se lažno predstavljaju, a cilj im je doći do osobnih podataka i brojeva bankovnih računa.
“Ovo je kurirska služba, ja ću im sada platiti cijenu robe i dostave, a vi morate dobiti novac na bankovnu karticu na njihovoj web-stranici, nakon čega će vas kurir nazvati sljedeći dan i dogovoriti termin za vas na prikladan dan u tjednu. Ja ću se pobrinuti za sve probleme dostave i plaćanja. Potrebna mi je vaša adresa, vaš broj telefona na koji vas kurir može kontaktirati i banka koju koristite (samo naziv)”, sadržaj je poruke koja je stigla na WhatsApp jednog našeg čitatelja, a upućena je s ukrajinskog broja telefona, dok se pošiljatelj predstavlja kao stanovnik Livna.

Naime, kako navodi naš čitatelj iz Mostara, on je preko oglasnika olx.ba oglasio prodaju jednog kućanskog uređaja, nakon čega mu se javio navodni kupac nudeći da on sam organizira dostavu putem BH Pošte te je poslao poveznicu koju bi prodavač trebao ispuniti. Inače, iz BH Pošte još su ljetos upozorili na ovakve pojave, apelirajući na stanovništvo da ne nasjeda.
“Zbog digitalizacije, novih tehnologija, online plaćanja i sve šire upotrebe interneta i društvenih mreža, u posljednje vrijeme često su znak i logotip BH Pošte bili predmet tzv. cyber-kriminala, tj. bili su zloupotrebljeni od neovlaštenih osoba koje su pokušavale prevariti korisnike interneta. Najčešće su korištene lažne web-adrese koje su bile predstavljene kao domene BH Pošte, a cilj im je bila krađa i zloupotreba osobnih podataka te krađa novca i podataka o bankovnim karticama. Budući da napadači vrlo brzo nađu nove načine kako bi prevarili korisnike interneta, imamo potrebu informirati vas o tome kako prepoznati zloupotrebu vaših podataka na internetu te kako se zaštititi od moguće prijevare zbog koje nastaju velike štete.
Najčešća meta prijevare su osobe koja vrše online prodaju ili kupnju te korisnici društvenih mreža, kojima se nude lažne poruke, e-mail adrese ili lažne web-stranice i profili.
Da je riječ o prijevari, prepoznajemo na osnovi domene koja nije službena i koju dobro treba provjeriti jer se nekada neznatno razlikuje od službene, a često se zloupotrebljava i službeni logotip tvrtke, što dodatno otežava otkrivanje prijevare. Međutim, ako ne znate prepoznati da je riječ o lažnim stranicama, ipak siguran znak da je riječ o prijevari predstavlja zahtjev da ostavite svoje osobne podatke ili podatke vaših kartica za plaćanje – naveli su iz BH Pošte. Naglasili su svojim korisnicima da gdje god im se traže podaci s bankovnih kartica, moraju izvršiti provjeru sigurnosti kartičnog plaćanja i valjanosti stranice ili profila koji im se obraća. “Posebno ističemo da BH Pošta ne traži od svojih korisnika osobne podatke u smislu broja kartice i druge sigurnosne podatke te da je svaki takav pokušaj najvjerojatnije pokušaj zloupotrebe. Posebno upozoravamo korisnike najveće platforme za kupnju i prodaju, olx.ba, te naglašavamo da je jedina opcija plaćanja dostupna za korisnike OLX platforme plaćanje pouzećem prilikom dostave pošiljke – naglasili su iz BH Pošte.
Zbog učestalosti ove pojave MUP-ovi diljem BiH izdali su naputke stanovništvu u cilju zaštite od cyber-kriminala, a policijski službenici poduzimaju sve potrebne mjere i radnje u cilju identificiranja počinitelja ovih kaznenih djela.

Vecernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Tomislavgradski načelnik Buntić i prof. Mate Kelava u Solinu na konferenciji “Putevima kraljevskih gradova”

Foto: Općina Tmislavgrad Turistička zajednica grada Solina u suradnji s gradom Solinom danas u hotelu Salona palace organizira jednodnevnu konferenciju “Putevima kraljevskih gradova” koja ima za cilj prezentirati starohrvatsku baštinu kraljevskih gradova koje su potpisale i Povelju o suradnji (Solin, Knin, Nin, Biograd n/m i Tomislavgrad) kako bi se ukazalo […]

Pretplatite se