Imotska torta zaštićena je kao nematerijalno kulturno dobro RH

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 10 Second

Imotska torta raskošna je dalmatinska torta koju se često naziva i kraljicom Imotskog. Ima bogatu povijest, receptura se prenosila s generacije na generaciju, a danas je zaštićena oznakom zemljopisnog podrijetla pri Europskoj uniji.

Ova se torta sastoji od dva glavna dijela: prhkog tijesta i bogatog nadjeva. Tijesto se priprema od brašna, jaja, šećera i maslaca (klasična receptura za prhko tijesto), dok nadjev čini mješavina mljevenih badema, šećera, jaja i začina poput cimeta, muškatnog oraščića i limunove korice. Ponekad se dodaje i rakija ili liker koji joj daju dodatnu aromu.

Simbol luksuza i kulturnog statusa

Torta zapravo datira još iz 18. stoljeća, iako se vjeruje kako bi receptura mogla biti i starija. Izvorno se pripremala samo za posebne prilike poput vjenčanja, blagdana i velikih obiteljskih događanja, a zbog sastojaka poput badema i likera smatrala se luksuznim desertom. U početku su je pripremale žene iz imućnijih obitelji, a u ono vrijeme predstavljala je luksuz i viši status, a dobiti ovu tortu na poklon smatralo se posebnom čašću – i danas se torte često kupuju na poklon, najčešće upakirane u celofan.

Zbog dostupnosti badema i agruma, s vremenom je postala dio tradicije imućnijih obitelji u Imotskoj krajini, a zbog vrijednih i skupljih sastojaka ipak se čuvala za posebne prilike. Iako nije vezana za godišnje doba, često se pripremala na Božić i Uskrs, kada su se očekivali najbolji i najkvalitetniji domaći proizvodi, uz ostale važne prilike tijekom godine.

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

JESU LI JEZERA OPASNA ZA KUPANJE?

Sve veći broj smrtnih ishoda od posljedica utapanja su naslovi koji su posljednjih mjeseci nažalost punili stupce crne kronike. Ovakvi nemili događaji potresli su javnost i postali alarm za povećanje opreznosti tijekom ljetnih mjeseci. Naša ekipa donosi mjere opreza koje savjetuju stručnjaci.

Pretplatite se