U BiH pojeftinili dizel i benzin

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

Cijene goriva na benzinskim crpkama širom BiH u posljednjih nekoliko dana su u padu, u prosjeku za oko 10 feninga po litru, a trend nižih cijena može se očekivati i u narednom razdoblju, ističu stručnjaci iz ove oblasti.

Naime, kako kažu, nove niže cijene su upravo iz razloga što cijena barela nafte na svjetskoj razini iznosi 71 dolar, što je najniže od prosinca 2021. godine.

Almir Bečarević, stručnjak za energetiku, ističe za “Nezavisne novine” da je zbog dešavanja na svjetskim berzama došlo do pada cijene goriva i na bh. crpkama.

Admir Arnautović, predsjednik Udruženja potrošača “Klub potrošača srednje Bosne” Travnik, ističe za “Nezavisne novine” da cijene nafte i svih vrsta goriva u BiH u prvom redu zavise od kretanja tih cijena na svjetskom tržištu.

“Uglavnom, naši distributeri i prodavači goriva to baš ne prate na dnevnoj osnovi – što zbog objektivnih razloga, jer su kupovali gorivo po višim cijenama, što zbog subjektivnih razloga i ostvarivanja ekstraprofita, na šta su reagirale inspekcije”, kazao je Arnautović.

Kako je rekao, u svakom slučaju, bilo kakvo smanjenje cijene goriva pozitivno utiče na potrošače, ali tu postoji jedan drugi problem, o kome obično nitko ne vodi računa.

Podsjetimo, na londonskom tržištu prošlog tjedna cijena nafte potonula je gotovo 10 posto, zaronivši na najniže razine od kraja 2021. godine, jer se trgovci plaše da će zbog sporog rasta svjetske ekonomije oslabiti potražnja za “crnim zlatom”.

Na londonskom tržištu je cijena barela prošlog tjedna potonula 9,8 odsto, na 71,06 dolara, najnižu razinu od prosinca 2021. godine.

Nakon što su cijene nafte pale u kolovozu, na početku rujna nastavljen je njihov negativni trend, te trgovce zabrinjava usporavanje rasta najvećih svjetskih ekonomija, zbog čega slabi potražnja za “crnim zlatom”.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

FRATRI NA BRIGU

Širokobriješki samostan kao prvi samostan uz one u Konjicu, Mostaru, na Humcu i u Tomislavgradu u Hercegovini postaje osnova za podizanje i drugih samostana i župa. Naime, 1844. godine Franjevci dolaze na Čerigaj iz Kreševa, gdje je u to doba na prostoru Hercegovine živio narod bez duhovnog vođe, bez škole […]

Pretplatite se