BiH jedna od najsigurnijih u svijetu po pitanju prijetnje od terorizma

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 45 Second

U 11. izdanju Indeksa globalnog terorizma (GTI), koji pruža opsežan sažetak ključnih globalnih trendova i obrazaca u terorizmu od 2012. godine Bosna i Hercegovina je označena kao jedna od najsigurnijih država u svijetu.

Izvještaj GTI izradio je Institut za ekonomiju i mir (IEP), koristeći podatke iz Dragonfly TerrorismTracker baza podataka i drugi izvori.

U 2023. smrtni slučajevi od terorizma porasli su za 22 posto na 8.352 smrtna slučaja i sada su na najvišoj razini od 2017.

Terorizam na Zapadu pao je na najnižu razinu u 15 godina. Na Zapadu su 2023. zabilježena 23 napada, što je pad od 55 posto u odnosu na prethodnu godinu i znatno niže od vrhunca od 176 napada koji je zabilježen 2017.

Šesnaest od tih napada dogodilo se u Sjedinjenim Američkim Državama, sa samo pet zemalja na zapadu uopće bilježe napade, a samo Belgija i SAD bilježe ikakve smrtne slučajeve. Ukupni broj smrtnih slučajeva na Zapadu pao je za 22 posto na 21 smrtni slučaj. Na Zapadu su pali i politički i vjerski motivirani napadi. Od sedam napada zabilježenih u SAD-u 2023., pet ih je bilo povezano s pojedincima sa simpatijama ili vezama krajnje desnice.

Epicentar terorizma sada se preselio s Bliskog istoka u područje središnjeg Sahela u podsaharskoj Africi. U Sahelu je 2023. bilo nešto manje od četiri tisuće smrtnih slučajeva od terorizma ili 47 posto od ukupnog broja, prenosi Klix.

Irak više nije među deset zemalja koje su najviše pogođene terorizmom, s ukupnim brojem smrtnih slučajeva koji su pali za 65 posto u prošloj godini. Prije 2023. godine, Irak je bio rangiran u prvih deset svake godine od početka indeksa. Burkina Faso je po prvi put postala zemlja s najvećim udarom terorizma, s povećanjem broja umrlih od terorizma za 68 posto na 1.907. Četvrtina svih smrtnih slučajeva u terorizmu u svijetu bila je u Burkini Faso.

Terorizam nije najsmrtonosniji oblik nasilja na svijetu. Oružani sukob dovodi do devet puta više smrtnih slučajeva od terorizma, ubistva su više od 45 puta veća, a smrtni slučajevi od samoubistava su 72 puta veći. Međutim, terorizam je jedinstven jer njegova nepredvidivost i visoke stope žrtava dovode do značajnih emocionalnih i psiholoških učinaka, koji zauzvrat mogu dovesti do značajnih društvenih i geopolitičkih posljedica.

 

Što se tiče Europe, najveći utjecaj terorizma je zabilježena u Turskoj (29. u svijetu, Grčkoj (34. u svijetu), Njemačkoj (37. u svijetu), Francuskoj (38. u svijetu), Velikoj Britaniji (41. u svijetu).

Bosna i Hercegovina spada u države koje su označene kao države bez utjecaja terorizma u prethodnoj godini. U istu grupu prema istraživanju spadaju i Hrvatska, Crna Gora, Srbija i Slovenija, prenosi Klix.

Utjecaj terorizma u Europi sada je manji nego što je ikada bio od početka indeksa. Bilo je sedam smrtnih slučajeva u 24 incidenta u 2023., u usporedbi sa 736 smrtnih slučajeva u 362 incidenta na vrhuncu terorističkih aktivnosti u 2016.

Samo pet zemalja zabilježilo je smrt od terorizma u prošloj godini, a 17 od 36 zemalja u regiji nije zabilježio jedan jedini incident u proteklih pet godina. Međutim, 12 zemalja doživjelo je pogoršanje rezultata tijekom proteklog desetljeća, a najveće pogoršanje dogodilo se u Njemačkoj i Belgiji. To je odraz rastuće latentne razine terorizma u regiji, koja je, iako se smanjila od svog vrhunca 2016., i dalje spremna rasplamsati se u bliskoj budućnosti, navodi se u izvještaju.

 

Jabuka.tv

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Vlada FBiH pozvala umirovljenike ”da sjednu za stol”

Vlada Federacije BiH pozvala je predstavnike umirovljenika na sastanak u sjedište Vlade. Prilikom razmatranja Godišnjeg izvještaja o radu Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje za 2023. godinu, Vlada Federacije BiH donijela je zaključak kojim poziva predstavnike saveza udruga umirovljenika u Federaciji BiH na sastanak s izaslanstvom Federalne vlade. Održavanje […]

Pretplatite se