Drastičan porast broj zaraženih virusom Zapadnog Nila – muškarci na udaru

admin
0 0
Read Time:58 Second

Bolest Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca.

Glavni vektor, odnosno prijenosnik virusa Zapadnog Nila, je Culex pipiens, vrsta komarca koja je udomaćena i na našim prostorima. Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji uobičajeno traje od lipnja do studenoga.

 

Na teritoriju Srbije do 7. listopada registrirana su 62 autohtona slučaja zaraze virusom Zapadnog Nila u humanoj populaciji.

Registrirana su i četiri slučaja virusa Zapadnog Nila s vjerojatnim mjestom zaraze izvan Srbije, i to: dva slučaja s mjestom zaraze u Grčkoj i po jedan u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

U cilju smanjenja rizika od zaraze virusom Zapadnog Nila preporučuje se primjena mjera osobne zaštite od uboda komaraca, i to upotrebom repelenata na otkrivenim dijelovima tijela prilikom boravka na otvorenom, nošenjem odjeće dugih rukava i nogavica, svijetle boje, izbjegavanjem boravka na otvorenom u razdoblju najintenzivnije aktivnosti komaraca – u sumrak i u zoru, upotrebom zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima, vratima i oko kreveta, redukcijom broja komaraca u zatvorenom prostoru… U slučaju pojave bilo kakvih simptoma koji su kompatibilni s neuroinvazivnim oblikom bolesti odmah je potrebno javiti se izabranom liječniku, apeliraju iz Instituta za javno zdravstvo Srbije “Dr. Milan Jovanović Batut”.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Inicijativa za hitno omogućavanje kartičnog doniranja humanitarnim organizacijama u FBiH

Fondacija Mozaik radi na okupljanju relevantnih predstavnika vlasti i banaka kako bi se pod hitno našlo rješenje koje će omogućiti online kartično doniranje svim udruženjima i fondacijama u Federaciji BiH i tako značajno povećati broj i iznos donacija za pomoć ugroženom stanovništvu. Katastrofalne prirodne nepogode su zadesile Bosnu i Hercegovinu […]

Pretplatite se