Stanovnici BiH sve više pate od malignih oboljenja

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 25 Second

Zenica, grad od oko 100.000 stanovnika 70-ak kilometara sjeverno od Sarajeva, jedan je od najzagađenijih gradova u Bosni i Hercegovini. Glavni izvor zagađenja, prema Eko Forumu, lokalnoj ekološkoj organizaciji, je ogromna čeličana u vlasništvu AcelorMittala. Tvrtka, koja je velika skoro kao i sam grad, proizvodi energiju sagorijevanjem uglja. Ova situacija izaziva zabrinutost stanovnika grada i okoline za svoje zdravlje i budućnost, piše Politico.

“Ovdje u Zenici smo svi bolesni, samo neki još ne znaju da su bolesni.”-  to su bile riječi aktiviste kojeg sam sreo na svom prvom putovanju u BiH 2019. godine. Dvije godine kasnije preminuo je od raka pluća. Tada je i uglavnom počeo ovaj projekt, kaže novinar Politico Matteo Trevisan.

Alma, koja živi u Tetovu, selu nedaleko od industrijskog centra Zenice, kaže da se u to područje doselila nakon što se udala, prije više od četiri desetljeća. “U to vrijeme u tvornici je radilo mnogo ljudi, a danas je situacija užasna. U krugu od 300 metara od moje kuće, svi imaju rak.” I njoj je 2021. godine, dijagnosticiran rak želuca.

 

Isti problemi postoje i u Tuzli, gdje obližnja termoelektrana uzrokuje probleme. Kemal Kudozović u svom domu u selu Bukinje, udaljenom svega nekoliko stotina metara od termoelektrane u Tuzli pati od respiratornih problema, a supruga mu je nedavno umrla od raka. “Ne sumnjam da je, ako sam bolestan, a moja žena mrtva, kriva samo termoelektrana.”

U reportaži Politica, navodi se i da nema službenih studija o korelaciji između aktivnosti tvornice i javnog zdravlja. Studija koju je sponzorirao Centar za ekologiju i energiju, nevladina organizacija, otkrila je statistički značajnu povezanost između negativnih utjecaja na zdravlje i dugotrajne izloženosti teškim metalima raspršenim u blizini postrojenja i deponija, prenosi Radiosarajevo.

 

Večernji list

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Sedmogodišnjak iz BiH osvojio žiri Supertalenta: "Ne zanima mene gitara, već šargija!"

Marko Ivandić, sedmogodišnjak iz Žepča, oduševio je publiku i žiri Supertalenta svojim nastupom na šargiji. Dok mnogi vršnjaci žele učiti svirati modernije instrumente poput gitare, Marko je izjavio da njega “ne zanima gitara, već šargija”. Uči svirati po sluhu i s nevjerojatnom lakoćom prenosi zvukove bosanske tradicije. Njegova izvedba mu […]

Pretplatite se