Zelenski stigao u Dubrovnik

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 12 Second

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski doputovao je u srijedu u Dubrovnik gdje će sudjelovati na 3. sastanku na vrhu Ukrajina – Jugoistočna Europa, na kojemu bi zemlje regije trebale dati podršku Kijevu u borbi protiv ruske agresije.

Sudionici summita trebali bi prihvatiti zajedničku Dubrovačku deklaraciju o čijem se tekstu još pregovara, ali ona bi trebala biti na tragu ranijih deklaracija sa summita u Ateni i Tirani.

Glavne točke deklaracije, kako se doznaje, trebale bi uključiti osudu ruske agresije, podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine uključujući i poluotok Krim, podršku mirovnom planu predsjednika Zelenskog, zahtjev za procesuiranje ratnih zločina u Ukrajini, podršku eurointegracijama Kijeva i članstvu u NATO-u kad se za to steknu uvjeti te podršku energetskoj sigurnosti i obnovi Ukrajine nakon završetka rata.

Na marginama summita Andrej Plenković i Zelenski trebali bi potpisati sporazum o suradnji Hrvatske i Ukrajine kojim bi se formalizirale aktivnosti dviju zemalja koje već postoje, osobito na području humanitarne pomoći, razminiranja i procesuiranja ratnih zločina. Kako se doznaje od izvora iz Vlade, sporazumom bi se “pomoć koju Hrvatska već pruža Ukrajini stavila na dugoročne osnove.

Uoči summita Zelenski se sastaje s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem. Njih su dvojica suorganizatori dubrovačkog skupa na kojemu sudjeluju i visoki dužnosnici dvanaest zemalja regije.

Nakon bilateralnog sastanka, Plenković i Zelenski potpisat će Sporazum o dugoročnoj suradnji i potpori između Hrvatske i Ukrajine, kojim će se formalizirati već postojeća suradnja između dvije zemlje, osobito na području humanitarne pomoći, razminiranja i procesuiranja ratnih zločina.

 

Posušje.info

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Sanirana magistralna cesta kod Jablanice

Nadležni su obavijestili javnost da su u srijedu završene aktivnosti na interventnoj sanaciji magistralne ceste M-17 i da je sada prohodna, međutim još nije puštena za putnički promet. Kada krenete iz Mostara za Sarajevo, policija će vas zaustaviti u Donjoj Jablanici i vratiti nazad. Cesta je na ovoj dionici raščišćena, […]

Pretplatite se