Potrošačka košarica za mjesec rujan iznosi 3.131,10 KM

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 6 Second

Sindikalna potrošačka košarica koju je izračunao Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine za rujan 2024. godine iznosi 3.131,10 KM.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za srpanj 2024. iznosila je 1.387 KM (posljednji podatak objavljen od Federalnog zavoda za statistiku), dok minimalna plaća prema Odluci Vlade FBiH iznosi 619 KM. Tako je pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom 44,3 posto, a minimalnom plaćom 19,8 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke košarice uzeta je u obzir prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, kao i minimalni troškovi života za četveročlanu obitelj koju čine dvije odrasle osobe i dvoje djece, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u osnovnoškolskom uzrastu.

Sama potrošačka košarica sastoji se od sljedećih kategorija (uz naziv, naveden je postotak udjela pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj košarici): prehrana – 42,43 posto, stanovanje i komunalne usluge – 13,20 posto, higijena i održavanje zdravlja – 8,67 posto, obrazovanje i kultura – 13,41 posto, odjeća i obuća – 11,49 posto, prijevoz – 4,41 posto te održavanje domaćinstva – 6,39 posto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja, ubrojani su troškovi za deset stavki, dok su za stanovanje i komunalne usluge troškovi uključeni za šest stavki, priopćeno je iz Službe za informiranje SSSBiH.

 

 

Grude Online

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Pronađena i posljednja prijavljena žrtva strašnih poplava u Jablanici

Pronađena je posljednja osoba za kojom se tragalo na području Jablanice te je ukupni broj stradalih u poplavama i odronima na tom području 19. Osim u Jablanici, smrtno su stradale tri osobe u Fojnici te četiri osobe u Konjicu, dok se za još jednom osobom iz Konjica i dalje traga, […]

Pretplatite se