ISTRAŽIVANJE: Nasa lansirala misiju koja će tražiti tragove života

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second
Nakon nekoliko dana odgode zbog uragana u blizini i oko Floride, ovog je ponedjeljka lansirana NASA-ina svemirska sonda Europa Clipper. Poletjela je iz Svemirskog centra Kennedy, nošena SpaceX-ovom raketom Falcon Heavy. Najveća je to planetarna letjelica koju je čovjek ikada lansirao, a ima vrlo težak zadatak – odletjeti do Jupitera, preživjeti njegovo vrlo intenzivno magnetsko i radijacijsko polje, pa se u nekoliko navrata “zalijetati” u nižu orbitu te proučavati primarno Jupiterov mjesec Europa.
Činit će to u preletu preko njega, pri brzinama od oko 4 km/s, s ciljem detaljnog snimanja njegove površine i traganja za mogućim znakovima mikrobijalnog života na tom svemirskom objektu, javlja Bug. Na Europi bi mogli biti života primarno ispod debelog ledenog pokrivača, u skrivenim oceanima. No, prije nego što započne s tom misijom, Europa Clipper mora prvo prevaliti 2,9 milijardi kilometara, iskoristiti efekt gravitacijske praćke Marsa i Zemlje, pa sustići Jupiter u travnju 2030. godine. Tek nakon toga moći će započeti s prvima od planiranih 49 preleta blizu Europe. Ključ misije istraživanje je vode, jer ona može biti mjesto nastanka života, pa u NASA-i ističu da je primarni cilj ispitati je li Europa uopće pogodna za to, prema onome što danas znamo.
U potragu za znakovima nastanjivosti sonda nosi devet naprednih instrumenata – primarno kamera i senzora koji mogu zabilježiti različite karakteristike Europine površine. Tu su i kemijski senzori za utvrđivanje kemijskog sastava atmosfere i prašine koja okružuje Jupiter i Europu. Ova sonda je ujedno i najveća ikada lansirana prema nekom planetu, mase 6,5 tona s gorivom, dok njezine solarne ploče rasklopljene mjere oko 30 metara.
Zbog toga je za lansiranje morao biti korišten Falcon Heavy, kao i zbog postizanja dovoljno velike brzine, koja može sondu poslati u željenu putanju.
Bljesak.info
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Mađarska odnosi bodove s Bilinog polja

Želja, volja, borbenost i opet ništa. Kao i u prethodnoj utakmici. Onog trenutka kada protivnička reprezentacija stvori prvu priliku, odigra nešto prema naprijed, situacija se na terenu promijeni. Tako je bilo protiv Njemačke, tako je bilo protiv Mađarske. Njemačka je završila posao do 40. minute, Mađarska je bila sporija deset. […]

Pretplatite se