Žene na prvoj crti: Oružane snage BiH predvode regiju u promicanju žena u obrambenom sektoru

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 22 Second
Ministarstvo obrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine, zajedno s Britanskim veleposlanstvom u BiH, bit će domaćini Konferencije ”Žene, mir i sigurnost”, koja će se u okviru Mreže načelnika glavnih stožera od 6. do 8. studenog 2024. godine održati u Sarajevu. Konferencija Mreže načelnika glavnih stožera ”Žene, mir i sigurnost” (WPS), promovira Rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda UNSCR 1325, usvojenu 2000. godine, koja zastupa rodnu jednakost, poboljšanje statusa i veću zastupljenosti žena u institucijama i organizacijama obrane i sigurnosti, definiranje najboljih metoda za ostvarivanje rodne jednakosti u strukturama oružanih snaga, kao i promoviranje rodne jednakopravnosti u međunarodnim mirovnim operacijama i inicijativama.
Mreža načelnika glavnih stožera surađuje s vladama, međunarodnim organizacijama i civilnim društvom kako bi osigurala da se glasovi žena čuju u mirovnim pregovorima i procesima. Trodnevna konferencija koja će se održati u Domu OS BiH u Sarajevu obuhvatit će više različitih panela koji će biti usmjereni na jačanje uloge žene u sustavima obrane i sigurnosti, zajednicama pogođenim konfliktima, promoviranje njihovog sudjelovanja u donošenju odluka i zaštiti ženskih prava tijekom sukoba.
U okviru rada Mreže načelnika glavnih stožera, Bosna i Hercegovina je postala prva država u regiji koja je usvojila Akcijski plan za provedbu Rezolucije UNSCR 1325 i jedna od dvadesetak zemalja u svijetu koje su ga usvojile. MO i OS BiH vode posebnog računa o rodnoj ravnopravnosti unutar svih postrojbi, o čemu svjedoči činjenica kako u svim postrojbama do razine bojne postoje kontakt osobe za rodna pitanja.
Zanimanje žena za pristupanje Oružanim snagama BiH u kontinuiranom je porastu. Nakon posljednjeg ovogodišnjeg prijama novih kadrova postotak zastupljenosti žena u OS BiH porastao je na oko 10 posto, priopćeno je iz MO BiH.
Bljesak.info
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Odluka Vlade FBiH: Proglašen prestanak stanja prirodne nesreće na području FBiH

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu, na prijedlog Federalnog štaba civilne zaštite, donijela je Odluku o proglašenju prestanka stanja prirodne nesreće uzrokovane poplavama i klizištima na području Federacije BiH. Ovom odlukom proglašava se prestanak stanja prirodne nesreće uzrokovane poplavama i klizištima na području FBiH, a koje je proglašeno […]

Pretplatite se