Trajno je zatvoreno još jedno veliko europsko skijalište

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 8 Second
Klimatske promjene i sve njihove popratne posljedice pokazale su još jednom svoje ružno lice. Naime, ovih se dana prolomila vijest kako se, zbog kroničnog nedostatka snijega, zatvara još jedno francusko skijalište.
Nažalost, ova nije izdvojena vijest – neka od njih već su zatvorila svoja vrata ili se suočavaju s ozbiljnim posljedicama izostanka snijega te se oslanjanju na onaj umjetni. Za francusko skijalište Alpe du Grand Serre, to nije bila opcija. Naime, CNN prenosi kako se to skijalište već godinama suočava sa sve manjim količinama snježnog pokrivača, a da su ga sada odlučili i trajno zatvoriti jer ga nisu uspjeli pretvoriti u cjelogodišnju atrakciju.
To skijalište samo je jedno od europskih skijališnih destinacija na nižim nadmorskim visinama koje se proteklih nekoliko godina suočavaju sa sve ozbiljnijim nedostatkom bjeline. Doduše, suočeno s tim problemom, vlasti nadležne za to skijalište odlučile su primijeniti ambiciozan plan koji je skijalište trebao pretvoriti u cjelogodišnju odmorišnu destinaciju, no iako je u tu transformaciju dosad uloženo 2,8 milijuna eura, suočeni sa sve većim rizikom koji budućnost nosi, odlučili su jednostavno staviti ključ u bravu. Ovo skijalište samo je jedno u nizu. Grand Puy u Francuskoj je također zatvorio vrata, prenosi isti medij. Svoju zimsku infrastrukturu rastavio je i grad La Sambuy, nadležan za obiteljsko skijalište nedaleko Mont Blanca. Sezona im se svela na samo nekoliko tjedana i održavanje je postalo financijski neisplativo. Trajanje skijališne sezone smanjuje se iz godine u godinu Temom klimatskih promjena i izazova za skijališta bavio se i britanski Guardian u prvoj polovici ove godine, navodeći kako bi era obilja snijega na skijalištima mogla postati prošlost. U svom članku pozvali su se na istraživanje po kojem je američka ski industrija izgubila tijekom dva protekla desetljeća čak pet milijardi dolara zbog nepouzdanosti snježnog pokrivača. Isto tako, skijališna sezona u SAD-u skratila se u posljednjih 50 godina za pet do sedam dana, a očekuje se da će se na općenitoj razini do 2050. godine skratiti za još 14 i trajati svega 33 dana.
Ništa optimističniji nisu ni podaci na koje se poziva National Geographic. Oni tvrde kako se alpski snježni pokrivač općenito u prosjeku po desetljeću smanjuje za 5,6 posto, dok se dubina snijega smanjila za više od 8,4 posto. Također navode kako će do 2050. godine mnoga skijališta koja se nalaze na visini nižoj od 1200 metara u potpunosti oslanjati na umjetni snijeg. u kontekstu toga, CNN piše kako se u francuskim Alapama na umjetni snijeg, zbog utjecaja klimatskih promjena, oslanja oko 40 posto skijališta. U Italiji taj je postotak čak 90 posto, a u Austriji 80 posto.
Bljesak.info
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Hrvatski policajci se šokirali: Migrante prevozila četrnaestogodišnja djevojčica iz BiH

Krijumčarenje ilegalnih migranata unosan je posao, a organizatori krijumčarskih lanaca u njega su počeli uključivati i maloljetnike iz Bosne i Hercegovine, koji ilegalno prelaze granicu prevozeći strane državljane. Iako su navikli da se svakodnevno susreću s krijumčarima migranata policijski službenici Postaje granične policije Gvozd nemalo su se iznenadili kada su […]

Pretplatite se