Crne brojke: Hrvatska među vodećim mjestima po broju stradalih u prometu

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 31 Second
Generalna direkcija Europske unije za mobilnost i promet objavila je statistiku poginulih u prometnim nesrećama za prošlu godinu po kojoj Bugarska, Rumunjska, Srbija i Hrvatska zauzimaju vodeća mjesta po broju stradalih u prometu na milijun stanovnika. EU statistikom o nesrećama na europskim cestama (CARE) nisu obuhvaćene druge zemlje zapadnog Balkana poput Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije, Crne Gore te Sjeverne Makedonije.
Prema podacima koje je objavila Balkanska sigurnosna mreža, prošle godine u prometnim nesrećama u EU poginulo je 20.400 osoba, a zajedno s članicama EFTA (Norveška, Island, Švicarska, Lihtenštajn) i Srbijom, broj stradalih je 21.257. Prema podacima, najlošije stoji regija Balkana gdje sve zemlje osim Slovenije imaju značajno više poginulih na milijun stanovnika u odnosu EU prosjek koji iznosi 46. Bugarska prednjači s 82 poginulih na milijun stanovnika.
Gledano u apsolutnim brojkama to je 526 ljudi, što je za jedan posto manje u odnosu na 2022. godinu. Rumunjska je na drugom mjestu po europskoj crnoj statistici prometnih nesreća i na milijun stanovnika poginula je 81 osoba, odnosno 1.545 u brojkama što je pet posto manje u odnosu na 2022. godinu. Na trećem mjestu po poginulima u prometu je Letonija sa 75 stradalih na milijun stanovnika, odnosno 142 stanovnika. To ujedno i jedina zemlja izvan Balkana koja ne kotira na vrhu crne statistike EU. Srbija četvrto, a Hrvatska peto mjesto Četvrto mjesto u crnoj prometnoj statistici EU zauzima Srbija sa 74 stradale osobe na milijun stanovnika što je 503 poginule osobe ili 9 posto manje stradalih u odnosu na 2022. godinu. Na petom mjestu je Hrvatska sa 71 poginulih na milijun stanovnika ili 274 osobe a broj stradalih u toj zemlji nije zabilježio promjenu u odnosu na 2022. godinu.
Jedina zemlja regije koja ima manji udio smrtno stradalih u prometnim nesrećama od EU prosjeka je Slovenija s 39 poginulih na milijun stanovnika.
Bljesak.info
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Zrinjski se pobjedom nad Radnikom vratio na vrh

Mostarski Zrinjski došao je do sedme pobjede u sezoni kojom se vratio na vrh ljestvice Wwin lige. Zrinjski je pogocima Nardina Mulahusejnovića i Davida Čambera svladao Radnik iz Bijeljine, te tako došao do četvrtog trijumfa u nizu. Plemići su očekivano slavili, iako su si pred kraj utakmice zakomplicirali život, no […]

Pretplatite se