HKZ Troplet obilježio svjetski dan kravate

admin
0 0
Read Time:47 Second
HKZ Troplet već tradicionalno obilježava Svjetski dan kravate, 18. listopada, vezivanjem kravate na mostarske skulpture. Kako navode, ovako žele promovirati kravatu kao jednu od sastavnica cjelokupnog hrvatskog kulturnog identiteta i hrvatske baštine.
Pored toga, HKZ Troplet je pomovo realizirao umjetničku instalaciju ”Tropletova kravata ponad Hercegovih vrata” u suradnji s ustanovom Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača, kravatu je dizajnirala tvrtka Mateus.

Kravata se smatra izvornim hrvatskim proizvodom odnosno simbolom, a raširila se Europom u 17. stoljeću posredstvom hrvatskih vojnika koji su sudjelovali u Tridesetogodišnjem ratu.

Među prvima su je prihvatili Francuzi, pa u njihov jezik dolazi pod nazivom cravate, a kasnije i u druge europske jezike pod sličnim nazivima.

Hrvatski sabor proglasio je 2008. godine 18. listopada Danom kravate. Tijekom proteklih godina obilježavanje ovoga dana prošilo se i u drugim državama širom svijeta.

Iz HKZ-a Troplet pozvali su sve pojedince da na Svjetski dan kravate nose kravatu, postave kravate na skulpture ili na drugi način obilježe ovaj dan.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Forenzičar o uzroku smrti žrtava u Jablanici: Bilo je mučno i potresno to raditi

Specijalist sudske medicine Dražen Damjanjuk iz Trebinja formirao je tim koji je napravio obdukciju 21 osobe poginule uslijed nedavnih poplava i klizišta u Jablanici. Obdukcija je trajala četiri dana. Damjanjuk je prvi dan napravio obdukciju deset osoba, njegov kolega Slobodan Pejić iz Foče sljedeći dan devet osoba, a preostala dva […]

Pretplatite se