Svetac dana – Apostol Andrija, Kristov prvopozvani ribar ljudi

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 10 Second

Svetac današnjeg dana je sveti Andrija Apostol.

Andrija, ime koje potječe od grčke riječi andreas ili izvorno andreios što znači muževan i hrabar. Bio je ribar koji je na Ganezaretskom jezeru u Kafarnaumu lovio ribu u svoje mreže, baš kao i njegov brat Šimun Petar. Prvo je Andrija zajedno sa Ivanom Evanđelistom bio učenik Ivana Krstitelja koji je glasno i hrabro propovijedao o Onomu koji treba doći. Mesija. Princ mira. Iako samo ribar, kada se Krist pojavi, Andrija ga odmah prepozna kao takvoga i obasja ga Duh Sveti. Kad je na Jordanu pokazao prstom na njega, Andrija i Ivan, kao pravi idealisti, približiše se k Isusu u jednostavnosti srca, onako spontano, a on ih je tako i prihvatio. Bili su to iskreni i pošteni ljudi koji su željeli živjeti za nešto više i već time skloni i spremni da prihvate i slijede Isusa. Andrija je k Isusu brzo doveo i svoga brata Šimuna Petra, zato ga evanđelisti Matej i Luka u apostolskom zboru stavljaju odmah iza Šimuna Petra na kojemu će Isus sagraditi Stijenu i vrata paklena neće je nadvladati. Tako Andrija postade prvopozvani učenik i apostol. Riječ apostol potječe od grčke riječi apostolos što znači onaj koji je pozvan. Prvotno i osnovno, pozvan da služi drugima. Novi zavjet još u nekoliko zgoda spominje Andriju: kod umnažanja kruha i kad su stranci u Jeruzalemu željeli vidjeti Isusa. Nakon Isusova uzašašća i silaska Duha Svetoga, Sveto pismo Andriju više ne spominje. No zato o njemu pišu obilno mnogi apokrifni spisi koji, dakako, nisu vjerodostojni. Jedino ima neku vjerojatnost podatak da je Andrija propovijedao Evanđelje među Skitima, u današnjoj južnoj Rusiji, o čemu govori otac crkvene povijesti Euzebije. U srednjem vijeku sv. Andrija bio je osobito popularan u Francuskoj, pa otad datiraju i mnoga viteška i vojnička odlikovanja načinjena u obliku njegova križa. Uz to je i glavni zaštitnik Škotske, a diljem svijeta posvećene su mu mnoge velike crkve.

Iz Matejeva Evanđelja vidimo prizor kod Galilejskog mora kada Isus susreće Andriju i brata mu Šimuna Petra te ih poziva prve da pođu za Njim navještati Božju Riječ te da će ih učiniti ribarima ljudi, a oni baciše svoje mreže i bez dvoumljenja pođoše za Isusom. Divne li vjere i pouzdanja u ovih ribara. Baciše svoje zemaljske mreže i pođoše za Isusom na mora gdje će u svoje mreže loviti ljudska srca i pripovijedati čudesne priče o djetetu koje se rodi na oštroj slamici, o stolaru koji je liječio bolesne, umro na križu, pobijedio smrt i pokazao nam da je On Put, Istina i Život.

Svima onima koji nose Andrijino ime, sretan imendan.

Klara Mršo/Tomislavcity

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Mijenjaju se potrošačke navike u BiH

Dok je pandemija koronavirusa i u BiH prilično promijenila navike potrošača koji su se, prije svega, radi sigurnosti okrenuli online kupovini, dotle je sve veći broj onih koji domaće platforme za dostavljanje smatraju popularnim aparatom za uštedu vremena. Iako brojni bh. građani online kupuju najviše odjeću i obuću te elektroniku […]

Pretplatite se