SKANDAL: Domaćinu upisan nepostojeći gol, žalba poražene ekipe odbačena

admin
0 0
Read Time:3 Minute, 25 Second
Veliki skandal potresa rukometnu Premijer ligu BiH. Krivaja je u susretu drugog kola savladala Vogošću 31:29. Sporni trenutak na ovoj utakmici se dogodio u 48. minuti susreta, kod rezultata 22:20. Rukometaši Vogošće su postigli gol koji određeno vrijeme nije bio upisan kako u zapisniku tako i na semaforu. Kada su suci s zapisničkim stolom upisali gostima gol, to su napravili i domaćoj ekipi. Pa je Krivaja bez postignutog gola došla na 23:21. Nakon pauze od 12 minuta, tijekom koje su se suci bezuspješno pokušavale opravdati, utakmica je nastavljena s neispravnim rezultatom. Da stvar bude gora, Takmičarska komisija je odbacila žalbu ekipe Vogošće. Rukometni klub Vogošća sa gnušanjem i ogorčenjem obavještava javnost o nevjerojatnim i neprihvatljivim neregularnostima koje su obilježile utakmicu 2. kola Premijer lige BiH između RK Krivaja i RK Vogošća u Zavidovićima.
“Naš klub je, u 48. minuti susreta, bio žrtva nečuvenog propusta službenih lica. Pri rezultatu 22:20 za domaći tim, RK Vogošća je postigla gol za 22:21, ali ta promjena nije bila prikazana na semaforu nakon što je RK Krivaja zatražila timeout. Usprkos našim hitnim prigovorima, rezultat na semaforu je bezobzirno izmijenjen na 23:21 u korist domaćina, čime je direktno narušena regularnost susreta i sportski integritet.
Nakon pauze od 12 minuta, tijekom koje su se suci bezuspješno pokušavale opravdati, utakmica je nastavljena s neispravnim rezultatom. Ovakvo flagrantno kršenje pravila, gdje su se zvaničnici oslonili na ručno vođenje netočnog rezultata, ne samo da je ponižavajuće za naš klub, već baca ozbiljnu sumnju na nepristranost i kompetentnost službenih lica. Nepravilnosti ne prestaju tu. Od našeg kluba je traženo da uplati žalbu u gotovini – čin koji je u potpunoj suprotnosti sa članom 85. Propozicija takmičenja Rukometnog saveza BiH. Ovaj neprihvatljivi zahtjev je dodatno pogoršao situaciju, jer smo primorani da svjedočimo očitom pokušaju manipulacije pravnim procesom, dok se ključna pitanja poput ove novčane ucjene nisu ni spomenula u konačnoj odluci voditelja takmičenja.
Odluka voditelja takmičenja, da se ova utakmica registira se rezultatom 31:29 u korist RK Krivaja, usprkos dokazanim greškama i disciplinskim postupcima protiv sudaca i delegata, predstavlja otvoreni napad na principe fer igre i sportsku pravdu. Pored toga što je i zvanično potvrđeno u biltenu i kroz disciplinski postupak da je učinjena greška, naš klub je ponovo dobio negativan odgovor na žalbu. Ova odluka je sramotna i pokazuje potpunu nesposobnost, ali i volju odgovornih da se postave iznad pravila. Želimo napomenuti da za ovaj propust nije kriva ekipa RK Krivaja. Dodatno, obavještavamo javnost da je nakon odluke komesara takmičenja, Zdenka Alpeze, podnesena žalba Takmičarskoj komisiji u sastavu Goran Sušić (Čapljina), Damir Hasanović (Banja Luka) i Nedim Šehić (Zenica). Odgovor Takmičarske komisije je sljedeći: Poštovani, Takmičarska komisija RS BiH je donijela Odluku po žalbama RK Vogošće i gospodina Saše Sarajlića. Odluka je donesena s dva glasa ‘ZA‘, -Žalba RK Vogošća se odbacuje kao neosnovana i potvrđuje se Odluka Komesara takmičenja donesena u prvom stupnju. -Utakmica RK Krivaja – RK Vogošća se registrira postignutim rezultatom.
-Žalba delegata – kontrolora gosp. Saše Sarajlića se odbacuje zbog propusta u postupku i proceduri definiranih Propozicijama takmičenja i ostalih normativno-pravnih akti RS BiH Mišljenje trećeg člana komisije, Nedima Šehića, prenosimo u nastavku:
Poštovane kolege, Nisam bio obaviješten o održavanju sastanka između članova komisije niti sam bio kontaktiran u vezi s tim. Moram istaći da se ne slažem s kolegama koji su donijeli odluku da se žalbe odbace. Terminologija u odluci je neadekvatna, a obrazloženje ne sadrži relevantne informacije o žalbenim razlozima niti propise na osnovu kojih je odluka donesena. Smatram da je došlo do materijalne povrede igre od strane službenih osoba i da bi ova utakmica trebala biti ponovljena, uzimajući u obzir trenutak u kojem se povreda desila i rezultat utakmice. Srdačan pozdrav, Nedim Šehić. Rukometni klub Vogošća neće tolerirati ovakve neregularnosti i tražit će hitnu reakciju nadležnih organa kako bi se očuvala čast i integritet sporta koji volimo, a mi ćemo poduzeti sve pravne i institucionalne mjere kako bismo zaštitili interese našeg kluba i našeg sporta. O svim daljnjim koracima blagovremeno ćemo obavještavati javnost.
Ovaj slučaj neće biti ignoriran, i naš klub će se boriti do kraja za pravdu, navodi se u priopćenju.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Modrić postaje najstariji igrač u povijesti Reala

Španjolski prvak igrat će od 21 sat prvenstvenu utakmicu na gostovanju kod Celte Vigo, a u njegovom sastavu se očekuje kapetan Vatrenih Luka Modrić, prenosi Hina. Modrić, kapetan Reala i Hrvatske, u dobi je od 39 godina i 41 dana. Rekord drži nekadašnji mađarski napadač Ferenc Puškaš koji je 1966. […]

Pretplatite se