Na Jahorini proizvode snijeg, za tjedan dana obvezna i zimska oprema

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 17 Second

Iako su u BiH posljednjih dana gotovo ljetne temperature, a snijega nema ni u najavi, od 1. studenoga svi vozači motornih vozila u BiH, osim motocikla (L kategorija) i traktora (T i C kategorija), moraju posjedovati zimsku opremu bez obzira na vremenske uvjete. Pravilnik o prometu u zimskim uvjetima propisuje obveznu zimsku opremu u razdoblju od 1. studenoga ove godine pa do 1. travnja iduće godine.

– Obvezna zimska oprema podrazumijeva gume za zimsku upotrebu (MS, M-S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim kotačima vozila ili gume za zimsku upotrebu na pogonskim kotačima i lance za snijeg – navedeno je u pravilniku o prometu u zimskim uvjetima. Kazne za neposjedovanje zimske opreme su sljedeće: 40 KM za vozača, 500 KM za poduzeća ili drugu pravnu osobu, 500 KM za fizičku osobu koja obavlja djelatnost prijevoza. Osim novčanih, moguća je i kazna isključivanja iz prometa.

 

Olimpijski centar “Jahorina” ove godine, zahvaljujući naprednom SnowFactory sustavu za umjetno osnježavanje, prvi je u regiji počeo s proizvodnjom snijega. Proizvodnja snijega koji će se lagerovati i pripremati za početak zimske sezone u tijeku je u poligonu Poljice. Snijeg će biti skladišten i spreman sve do velikog otvaranja zimske sezone najavljenog za 12. prosinca. Kasna jesen donosi neuobičajene vremenske uvjete, a meteorolozi predviđaju da bi veliki porast snježnog pokrivača od Sibira do Sjeverne Amerike mogao imati ozbiljne posljedice za nadolazeću zimu.

 

Znanstvenici upozoravaju da bi eventualni kolaps polarnog vrtloga mogao dovesti do naglog stratosferskog zagrijavanja (SSW), poznatog po izazivanju drastičnih promjena u vremenskim prilikama. Ako se ovaj fenomen dogodi, Europa i istočni dijelovi SAD-a mogli bi se suočiti s iznadprosječnim snježnim oborinama i oštrim zimskim uvjetima. Tako navodi da do sada prispjeli oceanski i atmosferski čimbenici, čija se baza podataka završava s rujnom 2024., sugeriraju da bi zima pred nama trebala biti hladnija od proteklih nekoliko, ali i dalje toplija od referentnog niza za posljednjih 30 godina. To znači da bi snijeg bio češća pojava u odnosu na protekle zime, ali se u ovom trenutku neke velike snježne oborine i dulji niz dana s jakim mrazovima ne očekuje, posebno ispod 800 m nadmorske visine.

 

S druge strane, topao Atlantik, relativno slaba La Niña, zapadna faza QBO indeksa i česte oscilacije AO indeksa iz pozitivnog u negativan i obrnuto favoriziraju česte, jače, ciklogeneze nad Atlantikom i toplo, zonalno strujanje.

– Ovo je tek preliminarni osvrt na zimu koja je pred nama i negdje oko 20. studenoga, kada u proračun uđu podaci iz listopada, konačna prognoza za zimu bit će dostupna. Ona će biti mnogo detaljnija i bavit će se s vremenom tijekom svakog mjeseca pojedinačno. Dugoročne prognoze i dalje su vrlo neistražena i nepouzdana zona prognostike, tako da ih svakako treba uzeti s dozom rezerve – naveo je Čubrilo.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Turist pao sa zidića u Starom gradu prilikom fotografiranja

Na području Starog grada u Mostaru u popodnevnim satima došlo je do nesreće kada je strani turist prilikom fotografiranja pao sa zidića, piše hercegovina.info Mnogi su čuli vrisak unesrećenog turista te probali pomoći, a na mjesto nesreće kroz par minuta je stigla i hitna pomoć čiji su djelatnici odmah pristupili […]

Pretplatite se