IDDEEA: Digitalni novčanik u BiH stiže 2026. godine

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 17 Second

Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) planira uvesti digitalni novčanik koji će građanima BiH omogućiti besplatan digitalni identitet, potpis te integraciju zdravstvene i vozačke dozvole, izjavio je direktor Almir Badnjević.

“BiH će do 2026. godine ući u projekt ‘e-novčanika’ koji će biti besplatan i usklađen sa standardima EU“, rekao je Badnjević, sudjelujući na konferenciji “Network” održanoj u Neumu, posvećenoj digitalizaciji servisa javne uprave.

Badnjević je naglasio kako IDDEEA ima ključnu ulogu u digitalnoj transformaciji javnog sektora, istaknuvši važnost prijelaza na digitalne procese unutar javne uprave.

“IDDEEA je svim gradovima i općinama omogućila elektroničku razmjenu podataka. Svi oni koji su ispunili određene uvjete dobili su mogućnost primjene ovih usluga. Sada je na njima da urede interne dokumente i omoguće te procedure za građane”, izjavio je Badnjević.

Značajni projekti IDDEEA-e i e-servisi

Direktor IDDEEA istaknuo je projekte realizirane u proteklih godinu dana. Među njima su:

  • Usluga digitalnog identiteta
  • Projekt “e-Porodilja”
  • Kreiranje e-servisa u suradnji s BH Telecomom i elektroničkim potpisom
  • Sudjelovanje u EU twinning projektu koji je trenutno u tijeku

Na konferenciji je sudjelovala i Svjetlana Perković, pomoćnica direktora Sektora za informacijske tehnologije Uprave za neizravno oporezivanje (UIO) BiH. Naglasila je značajan napredak UIO-a u digitalizaciji:

“UIO je do sada primio milijun dokumenata s elektroničkim potpisima, što je velik rast u odnosu na prošlu godinu kada je taj broj bio 200.000“, izjavila je Perković.

Ovim projektima IDDEEA nastavlja predvoditi digitalizaciju javnog sektora, uvodeći nove procese i tehnologije koje će omogućiti građanima jednostavniji i brži pristup uslugama.

 

 

Večernji list

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Zlatna medalja za vino ide u Hercegovinu

Jubilarno dvadeseto izdanje nadmetanja vina od sorti Merlot i Cabernet u Italijanskom gradu Bergamu donijelo je još jedno veliko priznanje u Bosnu i Hercegovinu. Naime, ”Podrumi Vukoje 1982” iz Trebinja, odnosno njihovo vino Tribunia crvena 2018, osvojilo je zlatnu medalju. ”Ovo je veliko priznanje za naš rad i potvrda kvalitete. […]

Pretplatite se