Enomrno narastao broj zaraženih ospicama

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 29 Second

U kolovozu je od velikog kašlja oboljelo 15 osoba, i to u Zeničko-dobojskoj, Srednjobosanskoj, Hercegovačko-neretvanskoj te Sarajevskoj županiji

Zbog niskog postotka imunizacije djece u Bosni i Hercegovini bilježi se sve veći broj oboljelih od zaraznih bolesti za koje se godinama smatralo da su iskorijenjene. Naime, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, samo u kolovozu ove godine zabilježeno je 325 slučajeva oboljelih od ospica. Najveći broj oboljelih zabilježen je na području Zeničko-dobojske županije, i to njih 183. Isti podaci pokazuju kako je na području Unsko-sanske županije bilo 16 oboljelih, Tuzlanske županije 23, Srednjobosanske 31, Hercegovačko-neretvanske dvoje te Sarajevske županije 70.

Druge bolesti i smrtnost

Usporedbe radi, u kolovozu prošle godine nije zabilježen ni jedan slučaj ove bolesti. Ukupno su u ovoj godini, zaključno s kolovozom, od ospica u Federaciji BiH oboljele 7154 osobe, dok su prošle godine zabilježena svega dva slučaja. Ospice su vrlo zarazna virusna bolest karakterizirana osipom, kašljem, curenjem iz nosa, iritacijom očiju i visokom tjelesnom temperaturom. Najčešće se javljaju u kasnu zimu i rano proljeće.

Ospice se prenose kapljičnim putem (virus se širi govorom, kašljanjem i kihanjem), odnosno izravnim kontaktom s bolesnikom, tj. njegovim sekretima iz usta i nosa, ali i preko predmeta kontaminiranih kapljicama zaražene osobe. Oko 17 posto oboljelih ima jednu ili više komplikacija bolesti kao što su upala uha, upala pluća, febrilne konvulzije (grčenje uslijed visoke temperature), proljev ili upala mozga (encefalitis). Najčešća komplikacija, upala pluća, javlja se u oko 6 do 13 posto oboljelih i vodeći je uzrok smrtnosti od ospica.

Osim ospica, u ovoj godini, kada je riječ o dječjim zaraznim bolestima, porastao je broj oboljelih od velikog kašlja (hripavca). Ukupno je, zaključno s kolovozom, registrirano 619 oboljelih, dok su prošle godine u Federaciji BiH zabilježena svega dva slučaja. U kolovozu ove godine, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, od velikog kašlja oboljelo je 15 osoba. Oboljeli su zabilježeni u Zeničko-dobojskoj, Srednjobosanskoj, Hercegovačko-neretvanskoj te Sarajevskoj županiji.

Hripavac ili veliki kašalj akutna je visokozarazna bakterijska infekcija dišnog sustava, karakterizirana napadajima spazmatičnog kašlja. Uglavnom se javlja kod dojenčadi i male djece. Tijek bolesti je postupan, s nespecifičnim kataralnim simptomima (kao prehlada), zbog čega se u početku, kada je osoba najzaraznija, ne posumnja na hripavac pa bolesnik neometano širi bolest.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Minimalac u RH raste na 1500 eura

Najnoviji korak Vlade RH u podizanju minimalne zarade prate komentari da je ona i dalje dovoljna samo da se pokriju komunalije, u FBiH minimalac ne može pokriti ništa Iznos minimalne neto zarade u Hrvatskoj od 1. siječnja iduće godine bit će povećan za oko 80 eura, s ovogodišnjih oko 670 […]

Pretplatite se