Od 1. studenog obavezna je zimska oprema u BiH

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 9 Second

U BiH, od 1. studenog 2024. do 1. travnja 2025. godine, zakonski je obavezno posjedovanje i upotreba zimske opreme.

Obavezno je posjedovanje zimske opreme za sva motorna vozila, osim motocikala i traktora. Oprema mora uključivati gume označene sa MS, M+S ili M&S te znakom pahuljice, sa minimalnom dubinom gazećeg sloja od 4 mm.

Ljetni profil od 4 mm

U slučaju nedostatka zimskih guma, mogu se koristiti gume sa ljetnim profilom, ali je obavezno imati odgovarajuće lance za snijeg kod sebe. Gume na vozilima moraju biti istih karakteristika na istoj osovini vozila.

Ako vozilo nije opremljeno zimskom opremom, vozač će biti novčano kažnjen sa 40 KM, dok su kazne za poduzeća 500 KM.

Novčane kazne i isključivanje iz prometa

Vozila bez zimske opreme mogu biti isključena iz prometa u uvjetima snijega. Ukoliko se kazna plati u roku od osam dana, vozači plaćaju samo 50% iznosa.

Detaljna pravila za zimsku opremu su navedena za vozila do 8 sjedala i vozila do 3,5 tone, kao i za vozila sa više od 8 sjedišta i većom masom od 3,5 tone.

 

Zimske uvjete prometa definiraju situacije poput snijega, leda na kolniku i kiše koja se ledi. Novčane kazne za neposjedovanje zimske opreme kreću se od 40 KM za vozača do 500 KM za pravne i fizičke osobe.

Podsjećamo da je obavezna zimska oprema u BiH produžena sa 15. studenog do 15. travnja.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

U 7 dana dvije eksplozije u dječjem parku

U razdoblju od sedam dana u zagrebačkim parkovima zabilježene su dvije eksplozije. Prva se dogodila u nedjelju, 20. listopada, na Savici, dok je drugi slučaj zabilježen sinoć u Travanjskoj ulici u Zagrebu. Policija je sinoć oko 21:30 zaprimila nekoliko dojava građana o zvuku eksplozije u Travanjskoj ulici. Policajci koji su stigli na […]

Pretplatite se