Uvode se nova digitalna rješenja u rad organa uprave u Federaciji BiH

PROTV
0 0
Read Time:2 Minute, 38 Second


Organi uprave i stranke u upravnim postupcima imat će mogućnost međusobnog komuniciranja i dostavljanja podnesaka putem elektronske pošte i drugih digitalnih sredstava komunikacije.

U okviru USAID-ovog projekta E-uprave, ministarstva na federalnoj razini provode aktivnosti na izgradnji kapaciteta za praćenje provedbe novih digitalnih rješenja u oblastima e-potpisa, građevinskih dozvola i inspekcijskih službi.

Do sada svi organi uprave u Federaciji BiH nisu dovoljno kapacitirani zbog čega su nadležna federalna ministarstva i uprave odlučili realizirati aktivnosti projekta E-uprave.

– U cilju provedbe novih digitalnih rješenja, Federalno ministarstvo prostornog uređenja trenutno ima određene softvere u oblasti prostornog planiranja, odnosno baze prostornih podataka koje su u određenom smislu u koorelaciji s prostornim podacima koje sistematizira Federalna uprava se geodetsko i imovinsko-pravne poslove. Nažalost, u dijelu izdavanja akata o građenju nismo još uvijek softverski kapacitirani, pa je potrebno tu načiniti određene pomake – rekao je za Fenu pomoćnik federalnog ministra za prostorno uređenje Hamid Suljović.

Naglasio je kako je projekt E-uprave jedan od mnogih projekata koji su reformske prirode, koji će sigurno poboljšati rad organa uprave, odnosno ubrzati i olakšati komunikaciju između stranaka i nadležnih organa uprave, a krajnji rezultat bit će efikasnije ostvarivanje prava stranaka, što je i suštinski mandat i misija organa i tijela vlasti.

– U konkretnom slučaju to znači brže, jednostavnije i nadasve ekonomičnije dolaženje do urbanističkih suglasnosti, odnosno odobrenja za građenje. S upotrebom e-potpisa u značajnoj mjeri će se skratiti procedure izdavanja navedenih dozvola – kazao je Suljović.

U nastavku projekta federalni inspektori u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove radit će na primjeni e-potpisa pri vršenju redovnih nadzora. To će za posljedicu imati efikasnost i ekonomičnost inspekcijskih nadzora.

– U Federalnoj upravi za inspekcijske poslove će stare sustave zamijeniti novi – E-inspektor 2 u unutarnjem nadzoru i BIMS 2 u nadzoru prekograničnog prometa roba.

Predviđa se da će se kontrole u prekograničnom prometu skratiti na pet minuta. Projekt će također omogućiti interoperabilnost u smislu pristupa bazama podataka i digitalne razmjene podataka i dokumenata s građanima i privrednim subjektima, te između nadležnih institucija i organa.

U konačnici, unapređenjem efikasnosti i ekonomičnosti postupanja inspekcijskih organa će se olakšati poslovanje privrednih subjekata, što će zasigurno doprinijeti unapređenju poslovnog ambijenta, većoj pravnoj sigurnosti, disciplini u poštivanju pravnih propisa, te zaštiti javnog i privatnog interesa – poručila je Feni pomoćnica direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove Merima Tanović.

Organi uprave i stranke u upravnim postupcima imat će mogućnost međusobnog komuniciranja i dostavljanja podnesaka putem elektronske pošte i drugih digitalnih sredstava komunikacije.

– Da bi došlo do elektronske komunikacije između organa i stranaka i provođenja upravnih postupaka, utvrđen je pravni okvir donošenjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnom postupku, koji je stupio na snagu u srpnju ove godine. Za primjenu tih odredbi, neophodno je da organi uprave tradicionalni način ovjere i potpisivanja dokumenat zamjene elektronskim potpisom. Da bi se to dogodilo potrebno je investirati u IT opremu, koja bi sve to podržala i pribavit od certificiranih nadležnih pravnih osoba kvalificirane elektronske potvrde za korištenje elektronskog potpisa – izjavila je za Fenu stručna savjetnica u Federalnom ministarstvu pravde Mirsada Mujanović.

Uvođenje mogućnosti elektronskog komuniciranja u upravnom postupku je podizanje na novi napredniji način organizacije i funkcioniranja organa uprave u Federaciji BiH.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Tajnoviti spektakl? Evo što se za sada zna o otvorenju SP-a

Malo je detalja poznato, a ono što je trenutno potvrđeno je nastup K-Pop zvijezde Jungkooka, člana boy benda BTS. On će će s katarskim pjevačem Fahadom al-Kubaisijem izvesti skladbu Dreamers, službenu himnu ovog Mundijala. Stigao je i taj dan. Počinje, po svemu sudeći, najneobičnije, a brojni će reći i najkontroverznije […]

Pretplatite se