HDZ BiH će danas predložiti Borjanu Krišto za mandatarku Vijeća ministara

Domagoj
0 0
Read Time:3 Minute, 26 Second

HDZ Bosne i Hercegovine danas će za predsjedateljicu Vijeća ministara BiH predložiti zamjenicu predsjednika Borjanu Krišto koja je na ovim izborima bila i kandidatkinja za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, saznaje Večernji list. Odluku bi trebalo potvrditi stranačko vodstvo kao jedan u nizu poteza koje su upriličile nove vlasti.

Na tom mjestu trebala bi, prema načelu rotacije, a s obzirom na to da pozicija pripada Hrvatima, naslijediti Zorana Tegeltiju koji, kako doznaje Večernjak, također ostaje u novom sazivu Vijeća ministara. Krišto je na posljednjim općim izborima ostvarila najbolji izborni rezultat u posljednje 24 godine kod Hrvata.

Izvršna vlast i zastupničke klupe

 

No, svejedno, Hrvati nisu uspjeli u Predsjedništvo BiH izabrati svog kandidata unatoč takvoj potpori zbog toga što je izbornim inženjeringom bošnjačkih birača i dijela političkih stranaka u državni vrh ponovno uguran Željko Komšić.

 

Krišto u Vijeće ministara dolazi s pozicije predsjedateljice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Prije toga obnašala je niz važnih dužnosti u izvršnoj zakonodavnoj vlasti. Od ministrice pravosuđa Hercegbosanske županije te Federacije BiH do šefice izvršne vlasti u ovom entitetu. Bila je autorica desetaka ustavnih apelacija, a sudjelovala je u svim razgovorima o ustavnoj i izbornoj reformi. Time se u pravom smislu kvalificirala voditi budući saziv Vijeća ministara.

 

Potporu kandidatu HDZ-a BiH za mandatara ovoga saziva Vijeća ministara već je najavila srpska članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović koja dolazi iz SNSD-a, no odluku o tome mora poduprijeti još jedan član državnoga vrha. Komšić je još ranije najavio kako neće dignuti ruku za legitimnog predstavnika Hrvata te će sve ovisiti o tome hoće li to učiniti Denis Bećirović. S obzirom na činjenicu da je njegov SDP BiH postigao koalicijski sporazum, odnosno potpisao dokument o načelima zajedničkog sudjelovanja u vlasti, za očekivati je da je takav dogovor već unaprijed postignut.

 

A odluka o tome mogla bi biti donesena razmjerno brzo na jednoj od predstojećih sjednica Predsjedništva BiH. S obzirom na to da je definirana parlamentarna većina državnoga Zastupničkog doma, izvjesno je kako će se stvari odvijati i u izvršnoj vlasti koja će uskoro poprimiti obrise.

 

U međuvremenu se očekuju i konkretni razgovori o raspodjeli resora. Za sada je izvjesno kako je SNSD snažno zainteresiran za poziciju ministra financija koji je do sada redovito ujedno bio i zamjenik predsjedatelja državnog Vijeća ministara. Istodobno, iz probošnjačkoga bloka “osmorke” načelno su pri prvome “picku” bili zainteresirani za poziciju ministra vanjskih poslova BiH, koju je u dosadašnjem mandatu obnašala Bisera Turković koja je teško narušila odnose unutar Ministarstva, ali i često samostalno vodila vanjsku politiku mimo službenih stajališta Predsjedništva BiH i usvojenih dokumenata. Za tu se poziciju spominjalo Denisa Zvizdića koji je pak izabran u vodstvo Zastupničkog doma, a jedan od onih koji su se vidjeli u toj fotelji bio je i Damir Arnaut iz Naše stranke.

 

Različiti apetiti

 

Od preostalih osam resora među važnijima su oni koji se tiču vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstvo civilnih poslova. Nije nevažno ni tko će preuzeti resor obrane s obzirom na različite bosanskohercegovačke poglede prema NATO integracijama, ali ni resor sigurnosti. U međuvremenu će, nakon predlaganja kandidata za te dužnosti, proći izvjesno vrijeme nakon što predloženi kandidati prođu sigurnosne provjere.

 

Kako sada stvari stoje, SDA će biti izvan vlasti na državnoj razini. O tome postoji matematička većina u Zastupničkom domu između stranaka HDZ-a BiH i HNS-a BiH te “osmorke” i SNSD-a te njihove koalicije. Kakav će pak biti raspored u svakom od klubova državnog Doma naroda, tek će se znati, no posve je izvjesno kako će većinu imati koalicija u povoju kojoj će na čelu izvršne vlasti biti Borjana Krišto. Od toga saziva vjerojatno se najviše očekuje u posljednja dva desetljeća jer bi trebalo odgovoriti očekivanjima građana, ali i Europske unije koja je nedvojbeno otvorila vrata za BiH dodjelom kandidacijskog statusa. Dio poslova mora okončati i odlazeći saziv Vijeća ministara. •

 

Sa 180.000 glasova na izborima u utrci za hrvatsku članicu Predsjedništva BiH Krišto je na izborima ostvarila najbolji rezultat u posljednje 24 godine među hrvatskim biračima

 

Predsjedništvo HDZ-a BiH danas će službeno objaviti odluku kojom se kreće u uspostavu izvršne vlasti na razini države.

Vrisak.info

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Obilježavanje 30. godišnjice zatvaranja logora u Kamenici kod Zavidovića

Članica Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Udruženje logoraša Zavidovići, u suradnji sa Savezom logoraša Zeničko-dobojske županije, u nedjelju će na lokaciji bivšeg logora ”Lovački dom-Franjo Herljević“ u Kamenici obilježiti godišnjicu stradanja logoraša bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz Zavidovića, Zenice i Žepča s početaka agresije na Bosnu i Hercegovinu. Logor […]

Pretplatite se