Neretva na izdisaju

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 3 Second
“Neretva je na izdisaju!”, objavljeno je na stranicama Udruženja za zaštitu okoline “Zeleni Neretva” iz Konjica. Naime, oni su objavili videozapis na kojem se vide sablasni prizori rijeke Neretve na lokalitetu izgradnje hidroelektrane.
“Reakcija javnosti je zakašnjela”, kazao je za Bljesak.info predsjednik Udruženja za zaštitu okoline “Zeleni Neretva” Amir Variščić. Kako ističe, HE Ulog će imati instaliranu snagu 35 MW, branu visoku čak 53 metra i izlazni tunel dužine nešto manje od 3 kilometra.
Radovi su u završnoj fazi i u skladu su sa zakonom u ponedjeljak se pojavila informacija kako je HE Ulog krenuo s punjenjem umjetnog jezera. Kako nam je potvrdio Variščić, ta informacija nije točna. Prema riječima ljudi s terena, investitor (kompanija EFT) je vršila istraživanja, no vodostaj rijeke Neretve je prenizak za punjenje. “Neretva nikada nije bila na ovakvo niskom nivou u Konjicu”, istaknuo je Variščić.
Posljedica je to velikih vrućina, nedostatka padalina kao i nedostatka snijega tijekom zime. Sve to odgodilo je punjenje umjetnog jezera HE Ulog.
Završna faza izgradnje Kako je objavljeno na stranici Udruženja za zaštitu okoline “Zeleni Neretva” iz Konjica “hidroelektrana Ulog gradi na lokalitetu koji je izuzetno nestabilan i geološki stručnjaci nisu preporučili bilo kakvu gradnju na istom”.
Podsjetimo, nakon što su ekološki aktivisti više puta ukazivali da će hidroelektrana “Ulog” uništiti Neretvu, u srpnju se oglasio investitor ovog projekta kompanija EFT, koji je tada za N1 kazao kako je izgradnja ove hidroelektrane u završnoj fazi.
Razvoj projekta i izgradnja HE Ulog se provodi u skladu s primjenjivim zakonskim propisima, uključujući i propise vezane za zaštitu životne sredine”, navedeno je tada iz kompanije EFT. HE Ulog na rijeci Neretvi trebala je biti završena 19. lipnja 2023. godine.
O svemu se oglasila i Vlada FBiH, no kako su ranije za Bljesak.info kazali iz Centra za životnu sredinu – prekasno. “Trebalo je reagirati prije nego što su mašine ušle u korito Neretve, ali svakako je bolje reagirati ikad nego nikad.
Centar za životnu sredinu, s drugim partnerima i ekološkim udruženjima od samog početka upozorava na niz negativnih posljedica koje će realizacija ovog projekta izazvati po floru i faunu, tok Neretve, ali i na turizam koji je na ovoj rijeci jedan od glavnih izvora prihoda”, smatraju iz Centra za Životnu sredinu.
Posljedice bi, smatraju, mogle biti velike. Kako su pojasnili, rad hidroelektrane mogao bi znatno utjecati na nestanak nekih biljnih i životinjskih vrsta od koji su neke endemske i vrlo značajne za znanost jer biodiverzitet cijelog područja još uvijek nije sasvim istražen.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

MUP HNŽ Postrožena pravila za policajace

Iako je u većini zemalja EU već dugo vremena potpuno normalno da pripadnici policijskih snaga tetovirani obavljaju svoj posao, u BiH su stvari malo drugačije. Posebno u Hercegovačko-neretvanskoj županiji u kojoj se Pravilnik o sadržaju, načinu i rasporedu testiranja kandidata i sustavu bodovanja testova u procesu odabira policijskih službenika dodatno […]

Pretplatite se