NAJMODERNIJA KINO OPREMA STIŽE U KINODVORANU U POSUŠJU

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 1 Second

Posušje još od 70-tih godina prošlog stoljeća ima tradiciju prikazivanja filmskih projekcija. U počecima uvjeti su bili dosta skromni s podosta improvizacije i uglavnom su uključivali mobilne projekcije u školskim prostorima. Bez obzira na to publika se na njih rado odazivala.

Ozbiljniji zaokret je napravljen u poslijeratnim godinama kada je adaptiran i opremljen namjenski prostor kinodvorane u zgradi u kojoj se nalazi posuška srednja i glazbena škola. Tada je prostrana dvorana s preko 250 mjesta dobila i zadnju riječ tonske i video tehnike, a žitelji multifunkcijsku dvoranu u kojoj se održavao i u kojoj se i danas održava gotovo svaki važniji društveni događaj.

Velike promjene u posljednje dvije dekade uzrokovane sveprisutnom digitalizacijom nisu zaobišle niti kinodvorane. Tradiciju staru cijelo stoljeće prikazivanja filmskih ostvarenja s celuloidne vrpce zamijenila su računala, a lampe filmskih projektora, laserske zrake. Time se smanjivao i fundus novih filmova koji bi se mogao prikazivati na tradicionalnoj opremi, da bi posljednje desetljeće taj broj se sveo na ništicu.

Kinooperateri su uglavnom improvizacijom i poluprofesionalnom opremom pokušali premostiti tranziciju s analognog na digitalno, no uglavnom na štetu kvalitete slike i zvuka. Na slične postupke bili su primorani i tehničari u posuškom kinu, ali uskoro improvizacijama će se stati na kraj.

Naime, općina Posušje sudjelujući u projektu Fondacije za kinematografiju vrijednom 137.000 KM, osigurala je uvjete za potpunu zamjenu opreme u kinodvorani. To znači nabavku modernog projektora s mogućnostima prikazivanja digitalnih zapisa u 4K tehnologiji, montažu adekvatnog platna koji je također bio „slaba karika“ u posuškoj kinodvorani te instalaciju dolby digital surround zvučnog sustava koji će uz kvalitetan prikaz filmskih sadržaja osigurati i fantastičan zvuk.

  • „25 godina od posljednjeg opremanja kinodvorane je s aspekta razvoja tehnologije jako dug period, i došli smo u situaciju otežanog rada. Stoga je ovaj projekt došao u pravi čas. Drago mi je da je i Fondacija za kinematografiju to prepoznala te da ćemo zajedničkim snagama u skorije vrijeme omogućiti svim našim žiteljima da nova filmska ostvarenja gledaju u kvaliteti koju pružaju primjerice i zvučna imena kinematografa u velikim gradovima. Ono na čemu ćemo raditi kad zaživi ovaj projekt jeste biranje atraktivnih sadržaja i kontinuitetu prikazivanja, a vjerujemo da će to domaća publika prepoznati“- rekao je načelnik Ante Begić.

Ako sve bude po planu u moderniziranom kinu u Posušju već ovog ljeta se mogu očekivati prve projekcije blockbustera ali i posebnog programa za najmlađe, što će vjerujemo oživjeti dobre navike publike za ovakvom vrstom zabave.

posusje.net

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Google otpušta 12 tisuća ljudi

Googleova krovna kompanija Alphabet izvijestila je danas da će ukinuti 12.000 radnih mjesta, uz poruku radnicima da je gospodarska situacija lošija no što su bili očekivali. Kompanija je intenzivno zapošljavala proteklih godina “za drugačiju gospodarsku realnost od ove s kojom se danas suočavamo”, napisao je u dopisu zaposlenima izvršni direktor […]

Pretplatite se