U pripremi jedinstveni sustav naplate korištenja autoceste u BiH

PROTV
0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

Odvojeno plaćanje autoceste u Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj uskoro će postati prošlost jer se uveliko priprema jedinstveni sustav naplate, čime će se smanjiti gužve, čekanje na naplatnim rampama te ubrzati protok vozila.

Kako je za Klix.ba potvrđeno održan je sastanak između predstavnika JP Autocesta FBiH i predstavnika Autoputova RS-a na kojem je dogovoreno da se započne s aktivnostima harmonizacije sustava naplate cestarine na autocestama u BiH.

Naime, postojeći sustavi naplate cestarine kako na području Federacije BiH, tako i na području RS-a, bazirani su na ručnom i elektronskom sustavu plaćanja cestarine i čine potpuno odvojene sustave bez međusobne komunikacije. S obzirom na to da bi zadržavanje postojećeg sustava naplate cestarine djelovalo na rast troškova i smanjenje kvalitete usluge za korisnike, predložena je suradnja između JP Autocesta FBiH i Autoputova RS koja će omogućiti korištenje jednog, jedinstvenog TAG uređaja kako na području FBiH, tako i na području RS-a.

Na ovaj način ćemo postići tehnološku interoperabilnost između elektronskih sustava naplate cestarine na području BiH koja sustav naplate cestarine čini učinkovitijim. Ohrabruje daljnje povećanje prihvaćanja TAG uređaja na cijelom području BiH, smanjuje vrijeme čekanja na naplati i generalno povećava razinu usluge za korisnika, kazali su za Klix.ba iz Autocesta FBiH.

Troškovi za korisnike će ostati isti jer se radi o tagovima istog tipa, samo što će korisnici imati instalirana dva računa na jednom aparatu-tagu, gdje će jedan biti namijenjen za registraciju prolaza na dijelu Republike Srpske, a drugi na dijelu Federacije BiH prema čemu će se vršiti automatsko naplaćivanje u korist jednog ili drugog javnog poduzeća. Integrirani sustav korištenja jedinstvenog TAG uređaja na cijelom području BiH bi trebao biti implementiran do početka ljetne sezone i neće djelovati na rast troškova korištenja autocesta u BiH.

jabuka.tv

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

SKOČILE CIJENE GORIVA U REGIJI Evo kakvo je stanje u BiH

Cijene goriva u Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji od danas će biti veće, prenijeli su mediji iz ovih država. Crnogorsko Ministarstvo kapitalnih investicija priopćilo je da će litra eurosupera 95 koštati 1,48 eura, litar eurosupera 98 1,52 eura, eurodizela 1,53 eura, a lož ulja 1,56 eura, javlja RTCG. […]

Pretplatite se