BiH će potpisati sporazum s Frontexom, evo što to znači

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 1 Second

Europska agencija za upravljanje granicama Frontex planira u Bosnu i Hercegovinu poslati policajce koji će pomoći vlastima te zemlje u kontroli ilegalnih migracija, a u toj misiji oni bi imali izvršne ovlasti, uključujući i pravo na nošenje oružja, objavili su u srijedu tamošnji mediji.

Izvor iz Ministarstva sigurnosti BiH potvrdio je da su na poticaj Europske unije u tijeku pripreme za sklapanje sporazuma s Europskom agencijom za graničnu i obalnu stražu (Frontex).

Cilj sporazuma je uspostaviti pravni okvir za operativne aktivnosti koje bi Frontex provodio na teritoriju BiH te definirati način operativne suradnje između država članica EU i vlasti u BiH.

To bi izravno pomoglo Hrvatskoj koja nakon ulaska u Schengen sada ima obvezu nadzora vanjskih granica Unije.

“Sporazum regulira sva pitanja potrebna za upućivanje timova za upravljanje granicom iz sastava stalnih snaga Frontexa u BiH, u kojima članovi tima mogu imati izvršne ovlasti”, rekao je neimenovani izvor iz Ministarstva sigurnosti BiH, a prenose banjalučke “Nezavisne”. novine.”

Na neformalnom sastanku održanom u Stockholmu u siječnju, ministri unutarnjih poslova EU potvrdili su da zapadni Balkan predstavlja jednu od najkritičnijih ruta za dolazak ilegalnih migranata.

“Bliža suradnja s partnerskim trećim zemljama na readmisiji važan je dio sveobuhvatne i učinkovite migracijske politike EU-a”, navodi se u zaključcima s tog skupa, uz napomenu da će EU ponuditi konkretnu pomoć partnerskim zemljama, za koje očekuje da vode brigu. ilegalnih migranata na njihovom teritoriju do povratka u matične zemlje.

Ilegalni migranti ulaze u BiH uglavnom preko slabo zaštićene granice sa Srbijom i dijelom s Crnom Gorom.

Granična policija BiH u siječnju je priopćila da je tijekom 2022. spriječila ulazak u zemlju oko šest tisuća ilegalnih migranata, uglavnom državljana Afganistana, Burundija i Pakistana, no nema preciznih podataka koliko je migranata ipak uspjelo ući u BiH .

U tranzitnim centrima za smještaj u blizini Sarajeva i Bihaća u prosjeku boravi oko tri tisuće takvih osoba.

Ilegalni migranti sve su više koncentrirani uz obale Save koju nerijetko pokušavaju prijeći improviziranim plovilima ili pokušavaju u Hrvatsku prijeći skrivajući se u kamionima.

Sporazum s Frontexom omogućio bi toj službi da pomogne vlastima u BiH u vraćanju migranata koji nemaju pravo na azil u zemlje podrijetla, odnosno da spriječi njihov ulazak na teritorij Hrvatske.

Tim dokumentom bi se reguliralo pravo Frontexa da operativno djeluje u BiH, kao i da pripadnici te agencije mogu koristiti svoje oružje u samoobrani. To uključuje pravo na provođenje graničnih kontrola. U planu je i uspostava regionalnog ureda Frontexa u BiH.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Posušju spriječeno krijumčarenje državljana Iraka i Turske

Na području Posušja uhićen je državljanin Rumunjske koji je pokušao prokrijumčariti troje stranih državljana. Mješovita ophodnja Jedinice granične policije BiH Gorica i Postaje granične policije Imotski Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, 21. veljače 2023. godine, spriječila je krijumčarenje trojice stranih državljana, priopćeno je iz Granične policije BiH. Radi se o […]

Pretplatite se