BiH danas slavi Dan neovisnosti

Jelena Batarilo
0 0
Read Time:57 Second

Bosna i Hercegovina 1. ožujka slavi Dan neovisnosti, praznik kojim se obilježava povijesni referendum proveden prije 31 godinu kada su se bosanskohercegovački izjasnili za suverenu i neovisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana i naroda u kojoj će uživati sva prava i slobode, bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi.
Radi se o Referendumu za neovisnost Bosne i Hercegovine koji je održan 29. veljače i 1. ožujka 1992. godine.

Referendum je potvrdio opredjeljenje bh. građana da budućnost nastave graditi izvan bivše SFRJ, za što se izjasnilo čak 99,7 posto glasača.
Rezultati referenduma, koji su omogućili međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine kao neovisne države, prihvaćeni su u državnom parlamentu 6. ožujka 1992. godine.
Te 1992. godine 76 država svijeta priznalo je Bosnu i Hercegovinu kao neovisnu državu, a najprije je to učinila Bugarska i prije referenduma, 31. siječnja 1992. godine.
Nedugo nakon toga, Bosna i Hercegovina je 22. svibnja 1992. godine primljena u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda.
Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine i dalje se ne slavi u cijeloj državi te se ovaj praznik obilježava u Federaciji BiH, dok je u Republici Srpskoj to uobičajeni radni dan.

Vecernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Teretna vozila u HBŽ-u mogu prometovati, ali uz jedan uvjet

Prometuje se po mokrim i skliskim kolnicima, dok na dionicama u višim planinskim predjelima ima mjestimično ugaženog snijega i poledice na kolniku. Vozači se upozoravaju na jake bočne udare vjetra koji stvaraju snježne nanose na području jugozapadne Bosne. Magla mjestimice smanjuje vidljivost na dionicama cesta uz riječne tokove i u kotlinama. […]

Pretplatite se