Prosvjedi u Parizu: Nasilje eskaliralo nakon sukoba policije s prosvjednicima

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 54 Second


Foto:EPA-EPE

Policija se ponovno sukobila s prosvjednicima koji su ogorčeni zbog planova francuske vlade da podigne dob za odlazak u mirovinu.

Prosvjednici su zapalili vatru i okupili se na Place de la Concorde, u blizini zgrade Državnog parlamenta u Parizu, gdje su se suočili s policijom za razbijanje nereda. Tijekom prosvjeda čulo se skandiranje “Macron, daj ostavku”.

Policija je jučer privela 61 osobu nakon prosvjeda, javlja francuska televizija BFMTV.
Hapšenje
Ovo je dodatak na još 310 osoba koje su privedene u četvrtak, od kojih 258 u Parizu, rekao je francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin. Manji prosvjedi i skupovi također se održavaju u Bordeauxu i Toulouseu.
Prosvjedi koji su u tijeku uslijedili su nakon dva zahtjeva za izglasavanje nepovjerenja francuskom predsjedniku, od kojih je jedan došao iz stranke Marine Le Pen “Nacionalno okupljanje”, a potpisalo ga je 88 međustranačkih zastupnika. Druga skupina nezavisnih političara podnijela je drugi prijedlog koji je potpisao 91 zastupnik iz pet klubova.
Jučer je policija koristila suzavac na prosvjednike, uglavnom mlade u blizini Sveučilišta Sorbonne, dok su drugi prosvjednici blokirali promet. Zbog prosvjeda obustavljeno je i sakupljanje smeća, a studenti su napustili predavanja.
Mnogi su ljuti na odluku Macrona da kroz parlament progura zakon o podizanju dobi za odlazak u mirovinu sa 62 na 64 godine bez glasanja.

Odluka predsjednika

Macron je naredio premijerki Elisabeth Borne da upotrijebi posebnu ustavnu ovlast poznatu kao članak 49.3 kako bi provela kontroverznu reformu u Nacionalnoj skupštini, donjem domu francuskog parlamenta. U petak ujutro pariška periferija, glavna obilaznica oko prijestolnice, bila je prekinuta na gotovo 200 tačaka tokom najveće saobraćajne gužve.

Macronova riskantna strategija razbjesnila je sindikate, opozicione političare i mnoge građane.

Očekivalo se da će opozicione stranke kasnije u petak pokrenuti postupak za izglasavanje nepovjerenja vladi, ali glasovanje će se vjerovatno održati sljedećeg tjedna. Kontroverzna reforma potaknula je štrajkove širom zemlje od januara, ali sve haotičnija politička situacija izazvala je ogroman bijes.

Očekuje se da će kasnije na ulice izaći i prisvjednici Žutih prsluka ili Gilets Jaunes, skupina prosvjednika koja je dovela Francusku do mrtve tačke u nekoliko navrata posljednjih godina.

Izvan najveće spalionice otpada u Evropi, sakupljači smeća inzistirali su da će pojačati štrajkove kako bi prisilili vladu da promijeni smjer. U Parizu od početka štrajka nije prikupljeno oko 10000 tona otpada.

Klix.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Plesom protiv nasilja nad djevojčicama, djevojkama i ženama

Više od 200 mladih zaplesalo je u Mostaru na plesnoj revoluciji pod nazivom “One Billion Rising” koja je i ove godine održana s ciljem podizanja svijesti i borbe protiv svih oblika nasilja nad djevojčicama, djevojkama i ženama. Ove godine kampanja se provodi pod sloganom “Rise for freedom/Ustanimo za slobodu!”, a organizatori su […]

Pretplatite se