JEDINA ŽENA U BIH S DVIJE CMAS ZVJEZDICE Na početku se bojala ući u vodu, a sada pomaže u poplavama i potresima

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 57 Second

Anastasija Ćorović, banjolučanka, jedina žena u Bosni i Hercegovini koja se može pohvaliti da je vlasnik dvije CMAS zvjezdice, tj. zvjezdice Svjetske podvodne federacije, ali i jedina žena koja je edukator za potragu i spašavanje na vodi.

Krenulo je od Službe spašavanja i Civilne zaštite, da bi danas bila tu gdje jest.

“Kada sam upisala Medicinski fakultet u Foči, trenirala sam na umjetnoj i prirodnoj stijeni. U sklopu penjačkog kluba “Wolf” iz Foče, data mi je prilika da se priključim njihovom timu za potrage i spašavanja. Poslije nekoliko godina, postala sam član Gorske službe spašavanja, stanica Foča. S obzirom na to da GSS usko surađuje s Civilnom zaštitom, par puta su me pozivali na akcije potrage i spašavanja u raznim situacijama i kada sam god imala priliku, odazvala sam se njihovom pozivu. Potom sam dobila mogućnost sudjelovanja na vježbama potrage i spašavanja na vodi, u vodi, u ruralnim područijima, kao i u urbanim područijima”, kaže Anastasija za hercegovina.info.

Zaraditi CMAS zvjezdice, nije nimalo lagan ni brz proces. Trud, rad i zalaganje, kao i vrijeme i posvećenost i ovaj put su prepoznati i doveli su Anastasiju u red spašavatelja koja stoji rame uz rame sa svojim muškim kolegama, nimalo ne zaostajući u radu. Riječ je o Programu obuke za hitne slučajeve i reagiranje na katastrofe, koji se realiziraju u suradnji Turske agencije za suradnju i koordinaciju i turske humanitarne organizacije IHH-a, realiziranom u suradnji s Ministarstvom sigurnosti BiH.

Anastasiji je ovo polaganje ostalo u lijepom sjećanju.

“Ne mogu reći da je bilo jednostavno zaraditi ove dvije zvjezdice, još kada uzmem u obzir da sam imala strah od ulaska u vodu s bocom i da sam zamišljala ronjenje skroz drugačije nego kakvo je u suštini, bilo je naporno, ali se na kraju isplatio napor. Moja prva obuka koju sam prolazila za ronjeje, bila je u Jajcu. Poslije te obuke, sljedeća je bila u Antaliji, u Turskoj. Prilikom te obuke, svaki dan smo bili na terenu preko 12 sati, što nam je na kraju i donijelo dobre rezultate. Kada je ronjenje u pitanju, muškarci i žene podliježu istom pritisku, imaju iste zadatke i tu nema razlike. Za ronjenje je najvažnije da se nema strah od dubine. Ja sam dobro savladala plovnost, rad na kompasu, snalaženje u vodi, što mi je dodatno olakšalo da danas ronim opušteno, bez straha i potpuno skoncentrirana.”

Hercegivina.info

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Prva ratna posjeta od Drugog svjetskog rata: Japanski premijer Kishida danas iznenadno u Ukrajini

Foto:EPA-EFE Japansko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da će se premijer Fumio Kishida sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim danas u Kijevu. U saopćenju ministarstva se navodi da će Kishida izraziti “solidarnost i nepokolebljivu podršku Japana Ukrajini” i “svoje poštovanje prema hrabrosti i ustrajnosti ukrajinskog naroda koji je stao u […]

Pretplatite se