Tomislavgrad: Arheolozi provode dodatna istraživanja u blizini gradskog groblja Karaula

PROTV
0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second

Arheolozi iz Livna, Posušja i Tomislavgrada zajedno sa skupinom iz Franjevačke mladeži Tomislavgrad provode nastavak arheoloških istraživanja lokaliteta Karaule u Tomislavgradu uz samo gradsko katoličko groblje.

Što se tiče samog lokaliteta Karaule, ono po riječima voditelja ovih istraživanja, inače tomislavgradskog arheologa i kustosa Franjevačkog muzeja “fra Jozo Križić” Stipana Dilbera, ima povijesni značaj, a prvi zapisi istraživanja, kako ističe, datiraju još iz davne 1896. godine kad je ovaj lokalitet na poziv župnika u Duvnu fra Anđela Nuića istraživao austrijski arheolog Karl Patcha, tadašnji kustos Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

“Na lokalitetu Karaula gdje se provode trenutna istraživanja otkriveno je do sada najviše kamenih spomenika kulture iz Rimskog doba poput rimskih ara, žrtvenika i ulomaka sarkofaga koji su posvećeni rimskim božanstvima, a isto tako na ovoj su lokaciji nađeni ulomci srednjovjekovnog namještaja”, kazao je Dilber.

Ovaj lokalitet, kako dalje navodi, ima veliku arheološku važnost, a istraživanja provode jer je u planu Grada skorašnje proširenje gradskog groblja i izgradnja mrtvačnice pa je odlučeno da se taj prostor dodatno arheološki istraži i dokumentira.

“S južne strane groblja prostor se sondira i vrše iskopavanja s nadom da će se nešto iz tog vremena i pronaći, što bi dalo još veći značaj ovoj lokaciji”, napomenuo je Dilber.

Dosadašnjim njihovim istraživanjima na tim iskopinama su pronađeni ulomci keramike i stakla iz rimskog razdoblja odnosno 3. i 4. stoljeća kao i dijelovi zidina na kojima, kako tvrdi kustos, treba još raditi kako bi se utvrdila sama konstrukcija i period gradnje.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Nekoliko kompanija želi graditi najveću solarnu elektranu u BiH

Elektroprivreda BiH narednog će tjedna službeno ući u posjed parcele od 100 tisuća kvadratnih metara na području Banovića, gdje će biti izgrađena najjača solarna elektrana u našoj zemlji. Kako saznaje Klix.ba, nekoliko kompanija prijavilo na tender koji je objavljen. Elektroprivreda Bosne i Hercegovine i Općina Banovići službeno su ušli u […]

Pretplatite se