Ekspedicija na Mount Everest: Tomo Cvitanušić i njegov tim sve bliži vrhu svijeta

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 17 Second

– Sve ide po planu. Ima vjetra i prilično je hladno – kratko je porukom putem uređaja za satelitsku komunikaciju poručio bh. proslavljeni alpinista, triatlonac i Ironman.

Četrdeseti dan od početka ekspedicije na Mount Everest vremenske prilike i prognoze poslužile su Tomislava Cvitanušića i njegov tim te su odlučili krenuti ka samom vrhu himalajskih planina. Trenutno se nalaze u kampu C2 na visini od 6.500 metara, a današnji i sutrašnji dan provest će u odmoru i pripremama za izuzetno zahtjevan nastavak uspona na najviši vrh svijeta.
– Sve ide po planu. Ima vjetra i prilično je hladno – kratko je porukom putem uređaja za satelitsku komunikaciju poručio bh. proslavljeni alpinista, triatlonac i Ironman. U dijelovima iznad Baznog kampa nema internetske veze.
Prema planu, Cvitanušić i njegov tim bi u nedjelju trebali stići u kamp C3, kada će zbog velike visine – 7.300 metara morati uključiti kisik. Proteklih dana testirali su boce i maske za kisik kako slučajno ne bi bilo nekih nepredviđenih situacija.

U ponedjeljak bi ekspedicija trebala stići u kamp C4 na 7.930 metara odakle bi, nakon 3-4 sata odmora, oko 19 sati trebali krenuti prema vrhu.
Ukoliko sve bude išlo prema planu, u ranim jutarnjim satima utorka bi mogli stići na sami vrh od 8.848 metara. Istog dana predviđeno je spuštanje do C4, a dan kasnije i povratak na C2, a potom i u Bazni kamp.
– Svi koji prate Cvitanušića na ovom nevjerovatnom pohodu mogli su naučiti koliko je aklimatizacije na surove uslove i hladan i suh zrak neophodno da bi se napravio bilo koji korak dalje, zatim kolika je važnost vremenskih prilika i mentalne snage koja je, kako je i Tomo primijetio, zahtjevniji poduhvat pri penjanju na Everest od fizičke – navodi se u saopćenju.
Veoma izazovni dani su pred Cvitanušićem, ali s obzirom na njegovu fizičku spremnost i dosadašnje iskustvo, sve bi trebalo da prođe u najboljem mogućem redu. Tome se nada i Tomin učitelj Muhamed Gafić, koji se 1979. godine u ekstremno teškim prvenstvenim smjerom preko smjerom preko Zapadnog grebena uspio popeti na Mount Everest.
– Oni su sada na usponu gdje trpe hladnoću od -20°C i penju se prema vrhu na kojem je trenutna temperatura -40°C. Vjetar pojačava hladnoću do neslućenih razmjera. U zraku je manje od pola kisika u odnosu na nivo mora. Pred Tomom je zaleđena stijena osamtisućnjaka Lotsea, a izaći na Južno sedlo Everesta visokog skoro 8.000 metara nad morem je podvig. Nakon toga ga čeka gotovo kilometar visine stratosfere i oštar greben do vrha. Sve to zajedno sa gotovo 500 alpinista, koje prati isto toliko šerpasa, koji sanjaju o vrhu i koji će gotovo istim stopama gaziti. Jednostavno je za one koji su to u stanju uraditi, a ja vjerujem u Tomu – poručio je Gafić.

FENA

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Uskok pokrenuo istragu protiv petorke koja je krijumčarila Kineze iz BiH u Hrvatsku

Uskok je na temelju kaznene prijave brodsko-posavske policije pokrenuo istragu protiv petorice muškaraca koje sumnjiči da su za novac krijumčarili 14 kineskih državljana iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku. Brodsko-posavska policija je priopćila da za krijumčarenje sumnjiče 70-godišnjeg državljanina BiH, 46-godišnjeg državljanina Slovenije, 36-godišnjeg državljanina Srbije te dvojicu hrvatskih državljana […]

Pretplatite se