Franjevačka knjižnica u Tomislavgradu izložila rijetku knjigu

admin
0 0
Read Time:59 Second

Franjevačkoj knjižnici u Tomislavgradu nedavno je donirana knjiga na pergamentu, napisana na ge’ez jeziku na kozjoj koži, obogaćena prekrasnim ilustracijama te uvezana u drvene korice s ukrasima od bjelokosti.

Ovaj jezik je izumro u govornom obliku, ali očuvao se, usprkos tomu, u liturgiji etiopskih i eritrejskih kršćana, gdje se do danas koristi, a dijeli korijene s današnjim jezicima tigrinja i tigré, koji se koriste u Etiopiji i Eritreji, kazali su iz Franjevačke knjižnice u Tomislavgradu.

Rekli su i da je ovo liturgijska knjiga s ilustracijama religijskog karaktera, dok sami tekst, sudeći po sličnostima sa spomenutim modernim jezicima, počinje psalmom.

Iz Franjevačke knjižice mole sve one koje znaju nešto više o etiopskim liturgijskim knjigama ili jezicima da im se jave kako bi mogli saznati više i o samoj knjizi i jeziku na kojem je napisana.

Inače, osim ove knjige, spomenuta knjižnica posjeduje i druge rijetke knjige, a jedna od njih stara je 450 godina (tiskana 1568. godine u Veneciji).

Također, knjižnica u Tomislavgradu raspolaže s neprocjenjivim knjižnim fondom s preko 40.000 svezaka koji se sastoje od mnogobrojnih klasičnih, književnih, filozofskih, povijesnih, moralnih, teoloških i prirodoznanstvenih djela i knjiga od neprocjenjive vrijednosti.

FENA

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Kripto drama potresa Hrvatsku, direktor investitorima izgubio 70 milijuna eura?

Riječka tvrtka za trgovanje kriptovalutama BitLucky upala je u probleme, procjenjuje se da su oštećene stotine ljudi. “Kripto nije u potpunosti reguliran u Hrvatskoj, tako da ljudi vjerojatno neće moći podizati ni sudske tužbe, osim ako mu nisu davali gotovinu koja je negdje prošla kroz tvrtke pa da se vidi […]

Pretplatite se